teksten verschenen, die deel zijn van de werkelijkheid in de ddr. Voor Bartsch was lange tijd zijn werk een confrontatiemogelijkheid met een maatschappij, waarin hij was opgegroeid en waarin hij heel lang een schrijver wilde zijn.
Door de omstandigheden gedwongen moest Kurt Bartsch verschillende keren - met alle risico's van dien - zijn boeken in het Westen laten verschijnen. Zo verscheen daar enkele jaren geleden alweer, toen Bartsch nog in de ddr woonde, zijn korte roman ‘Wadzeck’, een prozawerk waarin men, zoals de auteur zelf zegt, de invloeden en citaten van Georg Büchner, Alfred Döblin, Richard Leising en Heiner Müller kan terugvinden.
Maar ‘Wadzeck’ is in de eerste plaats de roman van Bartsch zelf - over zijn proletarische achtergronden en over zijn geboortestad Berlijn, die hem, zoals Günter Kunert eens zei, als een ijsschots onder zijn voeten is weggesmolten en aan de restanten waarvan hij lange tijd heeft geprobeerd zich vast te houden. Daarom is de weergave van een politieke strijd in de tijd voor 1933 noodzakelijk en daarom is het ook nodig dat de strijd om de macht en de uitoefening daarvan in de eerste jaren van de ddr zo duidelijk - voor mijn part ook: cynisch - wordt geschetst. Het proletarisch sentiment en de communistische sympathieën zijn duidelijk, maar tegelijkertijd is er de twijfel en de relativering. In ‘Wadzeck’ wordt exact aangegeven wat er in de republiek van boeren en arbeiders aan de hand is. Bartsch probeert te rammelen aan alles wat nog vast zit en het is duidelijk dat zoiets in een roman, ook al is die dan gering van omvang, de auteur door de autoriteiten in zijn land niet in dank wordt afgenomen.
Maar niet alleen in deze roman of in het andere proza van Kurt Bartsch vindt men dit element van de twijfel. Het zit vooral ook in zijn gedichten. Op Poetry International is dat inderdaad heel duidelijk geworden. Tijdens het colloquium, dat binnen het festival werd georganiseerd, liet de dichter echter ook merken niet al te zeer geïmponeerd te zijn voor de verwordenheden van het vrije Westen: ‘...De vrijheid van de schrijvers in het Westen blijft ertoe beperkt dat zij boeken kunnen schrijven en publice-