tijd had gelezen, en kan doen denken aan de dilettantische tooneelvoorstellingen, door de Austen's en hun vrienden vertoond.
Dit jeugdwerk bewijst, dat Jane, zoodra zij oordeel des onderscheids had, haar eigen ontspanning zocht en vond, en daarmee tegelijk haar levensvocatie. Zij lette, met een scherp observatievermogen, op wat anderen deden en zeiden, hoe zij handelden, en wat zij blijkbaar dachten; hoe zij zich gedroegen in de verschillende levensverhoudingen en hoe zij reageerden in bizondere gevallen. In haar eentje vond zij alles interessant en maakte er in haar geest kleine croquis van, die zij zoodoende goed kon onthouden, om er later gebruik van te kunnen maken.
Love and Freindship een roman in brieven, dateert van 1790; er werden de, ook nog in haar notitieboeken gevonden, novelletjes en fragmenten bijgevoegd. Daar haar producten meestal zijn opgedragen aan een zuster, een broer, een neef, krijgt men den indruk, dat Jane zoo schreef, om dezen eens te laten lachen (zooals Colette Willy haar eerste werk: Dialogues de bête opdroeg aan haar man, met de woorden: Pour amuser Willy).
De luchtige (voor ernst opgediende) grapjes, de brillante onzin, de comische situaties en dwaze uitspraken geven blijk van een sprankelende fantasie en een opgewekten en vruchtbaren geest. De pointe van The Mystery is.... dat het mysterie niet wordt opgelost. En de parodistische voorstelling van meisjes, die vanzelfsprekend een man nemen, die rijk is (in The three sisters), ook al haten zij hem eigenlijk, is van de meest kluchtige werking.
Dit jonge werk geeft ongewild een beeld van haar tijd; het is caricaturaal, ja, maar toont genoegzaam aan, hoe, bij het lezend publiek, romantisme en sentimentaliteit, weekheid en een onwaarschijnlijke geheimzinnigheid opgeld deden (men denke aan de romans van Anne Radcliffe, van Clara Reeve, Charlotte Smith, Sophia Lee e.a.). Jane Austen had een natuurlijken afkeer van melodramatische voorstellingen en stelde daar onbewust haar natuurlijkheid en haar zin voor eenvoud en juistheid tegenover.
Lady Susan moet dateeren tusschen 1792 en 1796; hierin beschrijft zij een vrouw met een slecht karakter, maar volkomen eerlijk, zonder eenige vergoelijking of restrictie. En Lady Susan is een zeer levend en afschrikwekkend voorbeeld geworden.
Het laatste werk, dat Jane Austen onderhanden had, na haar