geschreven), en ik werd dagelijks ondervraagd: Have you thought of a story?
Mary was toen pas negentien jaar, en haar eerzucht leidde er toe net zoo lang te denken totdat zij een angstaanjagend en zoo griezelig mogelijk verhaal had verzonnen.
En eindelijk had zij een onderwerp gevonden. Zij wilde er een kort verhaal van maken, maar Shelley ried haar het uit te breiden tot een roman.
Frankenstein is een uitvinder, die er in slaagt een machine te vervaardigen, die er precies uitziet en ook zoo doet en voelt als een gewoon mensch. Maar daarna heeft hij een afschuw van zijn eigen werk: Horrified at his creature, Frankenstein fled from it.
Doch het monster haat evenzeer zijn schepper. Hij doodt het broertje van Frankenstein en later diens vrouw, en nog daarna hemzelf. En dan verdwijnt hij in een sneeuwjacht, ‘in darkness and distance.’
Zeer knap voor een meisje van negentien jaar!
Shelley slaagde er in dit verhaal uitgegeven te krijgen, en de indruk, dien het maakte, was zeer groot. Iedereen sprak over de ‘wild and hideous tale of Frankenstein, that made the flesh creep.’
In het elfde hoofdstuk der Cambridge History of English Literature, waar gesproken wordt over de Novel of Terror in de 19e eeuw, leest men:
It was a woman, who produced the first work of genius to be found in this class of writings: Frankenstein or the modern Prometheus.
Frankenstein is opgenomen onder de Engelsche klassieke romans, en nog heden ten dage wordt het gelezen, terwijl men zich zal herinneren, hoe het onlangs als film is vertoond.
In zijn l'Eve future heeft Villiers de l'Isle Adam geprobeerd een verhaal in ditzelfde genre te schrijven.
Een zekere Lord Oswald draagt aan Edison op een beeld te maken naar zijn verloren bruid. En Edison slaagt er in een vorm te boetseeren, die aan alle menschelijke voorwaarden voldoet, (die kan kijken, eten, praten, maar van binnen een machine is). Het slot van dit, ik moet het zeggen, zeer vervelende verhaal is, dat de pop, naar Engeland vervoerd (waar Lord Oswald met