sacrifices, dévouements, actes presques surhumains qu'on fait par amour, on les fait pour la joie de réussir à donner, d'être accepté. L'amour payé de retour en excès, s'éteint’ (pag. 178). ‘La joie de donner est celle de réussir à donner quand on en a besoin, envie etc. réussite prouvée et confirmée par l'acceptation du milieu qui en témoigne à son tour par un don. Recevoir est donc la preuve d'avoir donné et la confirmation de la joie, le point d'orgue de la joie.’
Het onberekenbare wisselspel van het geven en het ontvangen in de liefde ontleedt zij zeer fijn en staaft haar beweringen met verschillende historisch bekende voorbeelden. Zoo de verhouding van Napoléon met Joséphine de Beauharnais, de verkwistende tête de linotte, die geen eigenlijke liefde voor hem had, totdat zijn liefde verkoelde door haar onverschilligheid, waarop bij haar een soort liefde voor hem ontstond.
In het vierde deel bespreekt de schrijfster: erfelijkheid, opvoeding, gezondheid, het individueele en het sociale leven, de cultuur van de vreugde. Een goede raad is verstandig en economisch met zijn vreugden en genietingen om te gaan; het gevoel van vreugde niet te laten afslijten door overmatige genieting; zich een voorraad van vreugden aan te leggen; zich mooie herinneringen te maken voor de zwarte dagen, die komen zullen.
Het geheele boek zou men een uitwerking kunnen noemen van het spreekwoord: ‘Jeder ist seines Glückes Schmied’. De conclusie van de schrijfster schijnt te zijn, dat het meest getrouwe geluk wordt gevonden in de volkomen toewijding aan een of andere taak. Het is een onderwerp, waarover niemand raakt uitgepraat of uitgeschreven en zoo is ook deze verhandeling uitgedijd tot een dik boek, vol inlichtingen en interessante redeneeringen, vol goeden raad en stooten tot nadenken over het geluk, dat binnen ieders bereik ligt. Daarbij geeft het een schat van citaten, zoowel uit wetenschappelijke als uit letterkundige en historische werken, waardoor het ook menig belangwekkend boek ter kennis van den lezer brengt.
Ja, ‘Le Rhythme de la Vie’ is een eerlijk boek, ontstaan uit de behoefte den menschen iets te geven, geschreven uit een innerlijke overtuiging, een boek, waaraan veel studie is vooraf gegaan, dat ook iets geven kan en zal aan hem, die het aandachtig en bij kleine