zullen, al vallen zij daar minder op. Maar wat de psyche als harmonisch en eenvoudig voelt en daardoor op haar een weldadigen indruk maakt, zal toch naar alle waarschijnlijkheid een zelfden indruk moeten maken, als dezelfde verhoudingen langs andere wegen tot haar bewustzijn komen.
Kan men deze voor de hand liggende hypothese aanvaarden, dan volgt hieruit, dat als men niet alleen een trillingsgetal, maar ook een lengtemaat in onderdeelen verdeelt, de verhoudingen, die door deze eenvoudige getallen voorgesteld worden, een aesthetisch bevredigenden gezichtsindruk moeten maken.
Welke zijn die eenvoudigste verhoudingen?
Een lijn middendoor gedeeld, geeft de verhouding van beide stukken als 1:1.
Dit middendoor deelen is de meest-voorkomende aesthetische verdeeling.
Daarop volgt in eenvoud van verhouding: een lijn in drieën te deelen, en daarbij de verhouding der stukken als 1:2 (octaaf).
Dan: een lijn in vieren te deelen, of eerst in de helft en dan nogmaals; de verhouding der stukken is 1:3 (hooger octaaf).
Dan: een lijn in achten te deelen, dus het vierde deel nogmaals halveeren, waardoor de nieuwe verhoudingen 1:7 en 3:5 (sext).
Hieruit blijkt dus, dat de verhouding 3:5 tot de meest eenvoudige behoort, en dus redelijkerwijze te verwachten is, dat deze een aesthetisch-bevredigenden indruk maken zal.
De verhouding 3:5, tot in percenten nauwkeurig, is die van 100:167.
En, gelijk we zagen, is die van de sectio aurea = 100:162.
Het is dus tusschen beide verhoudingen een verschil van nog geen 5 op een bedrag van 162, of 3%.
De vraag is nu, of onze aesthetische waardeering voor afwijkingen van 3% gevoelig is. Zoo neen, dan moeten we erkennen, dat de gouden snede praktisch overeenkomt met wat ik zou kunnen noemen de sext-snede (3:5), en daar de aesthetische waarde van deze laatste is aangetoond, kunnen alle speculaties over de gouden snede tot de sext-snede worden teruggebracht.
Laat ons dus die vraag der gevoeligheid nagaan.
Muzikaal-ontwikkelde en toon-gevoelige menschen zullen erkennen, dat ze op de viool verschil hooren tusschen cis en des. Maar