| |
| |
| |
Maandelijksch overzicht
Graphologie.
Niemand behoeft er zich over te verwonderen, en het ligt ook absoluut voor de hand, dat uit het schrift van den mensch zijn karakter en zijn zielstoestand zich verklaren laat.
Het handschrift is de meest directe uiting na de spraak, en zelfs de meest onervaren leek kan nog uit de wijze, waarop de woorden op het papier zijn geworpen, opmaken, of de schrijver bedaard was dan wel gejaagd, driftig of opgeruimd, melancholisch of goed in zijn humeur. Zóózeer is het waar, dat schrift en karakter één zijn, dat de schriftkundigen hebben uitgemaakt, dat het keurigste, regelmatigste handschrift meestal afkomstig is van...... imbecillen!
Eigenaardig is het, dat er vele menschelijke groepen bestaan, die een afzonderlijk handschrift er op na houden. Hoe dikwijls hoort men niet: ‘Wat een echte dameshand!’ ‘Dit is net een keukenmeidenschrift.’ ‘Hij schrijft een kantoorhand.’ Meisjes van eenzelfde kostschool krijgen vaak overeenkomst in handschrift, en zoo ook de leerlingen van dezelfde handelscursus. Kinderen, die pas schrijven leeren, maken allen ongeveer dezelfde soort letters, en ongeoefenden behouden zelfs op lateren leeftijd een onfraai, moeilijk, onhandig, maar meestal toch wel duidelijk schrift.
Wanneer een leerling zich onbewust zelfstandiger gaat gevoelen, begint zijn schrift zich individueel óm te vormen. En zoodra dit het geval is, kan de grapholoog er allerlei karaktereigenschappen en gemoedskenmerken in ontdekken. Regels die dalen, regels die rijzen wijzen op een pessimistischen of optimistischen geestestoestand; letters, die niet zijn afgemaakt (dichte e's, enz.), punten op de i's, die zijn vergeten, letters, die niet in één pennestreek een woord vormen, maar allen los en afzonder- | |
| |
lijk staan...... al deze dingen zijn voor den onderzoekenden expert even zoovele aanwijzingen ter aanduiding van een karakter. Leeken kunnen gemakkelijk zelf eenige kenmerken ontdekken; exactheid, slordigheid, vertrouwbaarheid, grilligheid, hartstocht, haastigheid, vriendelijke gezindheid, maar de geschoolde grapholoog haalt nog veel meer uit iemands handschrift: artisticiteit, kommernis, bedriegelijkheid, valschheid, eerlijkheid en loyaliteit, egoïsme...... en wie zich de moeite geeft, er zich een weinig in te oefenen, ziet al gauw bij den eersten inkijk van een epistel, of hij te maken heeft met een oprecht, kunstzinnig, het wèl meenend persoon, of dat hij zich voor den schrijver in acht heeft te nemen.
Sommige handschriften doen vanzelf aangenaam aan. Ze hebben iets franks, iets rondborstigs, iets innemends; anderen zien er louche uit, vreemd, en maken een onheimelijken indruk. Auteurs van naam hebben dikwijls de reputatie onleesbaar te schrijven; Potgieter was een dezer, en zelfs bij gewone brieven had de ontvanger de grootste moeite ‘er uit wijs te worden’. Men zegt dan ook, dat zijn werk altijd door een afzonderlijken zetter moest worden gezet. In dien ‘goeden ouden tijd’ echter, den tijd van het handzetwerk, had men op de zetterij nog gelegenheid een moeilijk handschrift geduldig te ontcijferen; tegenwoordig echter, nu de letters worden getikt met de snelheid van iemand die op een schrijfmachine typt, eischt de ‘zetter’ een zoo duidelijk mogelijk handschrift. Toen dan ook de correspondentie van Potgieter met Kneppelhout in De Nieuwe Gids zou verschijnen, kreeg ik vanwege onze drukkerij het verzoek, ‘dezen bundel te willen overschrijven, daar de zetter er met geen mogelijkheid achter komen kon wat er stond......’
Ja, wat moest ik doen? Ik heb den ‘bundel’ overgeschreven, ‘aber fragt mir nur nicht wie!’ Het handschrift van Potgieter zag er oogenschijnlijk keurig uit, zeer regelmatig en rustig. Maar!...... de goede, onnavolgbaar-knappe Potgieter had de gewoonte, verschillende woorden aan elkander te schrijven; nu eens gebruikte hij de lange, dan weer de korte s, en dikwijls verviel hij onverwacht in een gezegde of citaat in een andere taal. Wanneer hij sprak over een vers of artikel was ik verplicht
| |
| |
in zijn verzamelde werken na te slaan, hoe de preciese titel was, en eens, toen hij de inhoudsopgave van een bepaald Gidsnummer meldde, las ik bij één bijdrage hardnekkig: De Schuiten (met een lange s). Begrijpende, dat De Schuiten waarschijnlijk wel niet de naam van het artikel zou zijn, verzocht ik den uitgever van Kampen mij den juisten titel te willen opgeven, welke luidde...... De Jesuiten!......
Eenmaal, zonder dat ik het wist, is mijn handschrift beoordeeld, terwijl mijn brief geenszins de bedoeling had, aldus te worden geëxperimenteerd; (met andere woorden, ik had geheel argeloos geschreven, met doorhalingen, enz., terwijl ik inlichtingen vroeg over een heel andere zaak aan het Private Office van E.E. Knowles, Westminster Bridge Road te Londen). Behalve een antwoord op mijn vragen kreeg ik nog een aparte Graphological Delineation for Mrs. Kloos:
A consideration of the handwriting submitted would indicate some pronounced characteristics. Here is a nature capable of loving ardently or hating bitterly. You would not be easy to offend, but once your feelings were injured you would not quickly forgive. There is shown a sence of justice which under reasonable circumstances insures those who come in contact with you ‘a square deal’.
As it is my custom to treat openly upon both sides of the natures for those who apply for delineations, I am mentioning faults as well as virtues, not with a desire to criticise, but solely with the hope that, by calling attention to defects, renewed efforts will be made to mend.
The peculiar slant and the formation of certain letters in your writing show signs of long existing grievance between yourself and an acquamtance or a former friend. The effect of this upon your nervous system in anything but beneficial and an adjustment of differences is always advisable with one of your temperament. (Merkwaardig!...... het feit hier genoemd, dateert van 1929, en is voor eventueele belangstellenden na te slaan in De Nieuwe Gids-aflevering van October 1929, waar George 't Hart een ridderlijke verdediging van mij plaatste.)
| |
| |
You seem to have a difficulty in changing your views; there is also shown a tendency towards impulsiveness and you would do well to gain full control of your will.
You could rapidly develop psychic powers, there being a side to your nature, peculiarly adapted to the mysterious, and you possess healing powers in your hands.
Generosity for loved ones is prominently shown throughout your nature, but perhaps your most admirable trait is loyalty.
Good reasoning powers are yours by birthright, and I should judge, that you would excel in a business or profession, requiring attention to detail and careful planning.
Special attention should be given to diet and rather more than the usual amount of sleep is essential in your case.
Change and variety you must have or life would become monotonous and uninteresting. There seems to be a side to your nature, which even your most intimate friends cannot understand, but this can no doubt be referred to your natural psychical powers above mentioned.
Regularity in all matters is recommended, and plenty of fresh air is imperative.
With proper effort and training in the right direction great possibilities are yours.
Ziehier een interessant getuigenis, zeer weinig banaal, en dat in vele opzichten verrassend juist moet worden genoemd. Is het niet merkwaardig, dat het uit iemands handschrift kan worden afgeleid, dat hij veel slaap en frissche lucht noodig heeft, en acht moet slaan op zijn voeding?...... De graphologie kan dus ook vele practische goede diensten bewijzen, naast de nuttige onthullingen, die zij tevens weet te doen.
* * *
Zooeven verscheen het eerste Nederlandsche Leerboek der Graphologie bij de N.V. Uitgeversmaatschappij ‘Kosmos’, Keizersgracht 133 te Amsterdam, samengesteld door Dr. J. Schrijver, met reproducties der besproken handschriften en een Bijlage.
| |
| |
Dit keurig, stevig, kloek en handig uitgegeven boek zal menigeen in eigendom willen bezitten, want er zullen weinig beschaafden zijn, die zich voor dit onderwerpt niet buitengewoon interesseeren. De revelaties, die men door de bestudeering van het handschrift krijgt, zijn dikwijls wonderbaar, - en is het denkbeeld zoo vreemd, als ik opper, dat mettertijd misschien aan elke belangrijke zaak, waar honderden employés verbonden zijn, een grapholoog in dienst zal worden genomen, die de handschriften der verschillende beambten en ambtenaren zal hebben te bestudeeren?...... -
Wat is het wezen en het doel der graphologie?
De graphologie, zegt Dr. Schrijver, doet ons de middelen aan de hand, het zieleleven van den mensch te leeren kennen, zooals dat merkwaardigerwijze in het handschrift verborgen ligt.
Degene, die zich voor het eerst met de studie der graphologie bezig houdt, ziet een geheel nieuwe wereld voor zich open gaan. Er zijn menschen, die zich hun heele leven aan dit onderzoek wijdden, en die tot wetenschap wisten te maken, wat een ‘gewoon mensch’ een bovennatuurlijke gave schijnt, evenals het ‘lezen’ in de lijnen der hand, de astrologie, en het ontdekken van water, door middel van den hazelaarstwijg.
Thans zijn de grondslagen dezer nieuwe wetenschap voldoende stevig en soliede gelegd, zoodat de analyse van het handschrift niet meer beperkt behoeft te blijven tot enkele ‘weters’ en ‘kenners’. Dank zij den steun van dit leerboek kan elke belangstellende studie maken van dit onderwerp, en niet alleen zal een romantische zucht, of een (alleszins begrijpelijke) nieuwsgierigheid erdoor worden bevredigd, maar, zegt Dr. Schrijver, in de toekomst zal de graphologie stellig op tal van vragen van wetenschappelijken aard antwoord kunnen geven, terwijl zij zich thans reeds in velerlei richting in dienst stelt van de practijk.
De graphologie verraadt in vele opzichten, wat een mensch, onwillekeurig of expres verborgen houdt. Het behoeft geen betoog, van hoeveel ontzaglijk nut zij hierin kan zijn, - ook en vooral in de opvoeding! Dr. Schrijver wijst er op, hoe door ontdekkingen in het handschrift gedaan, in aanleg sluimerende kiemen hetzij verstikt of tot volle ontwikkeling kunnen worden gebracht. Men kan gewaarworden, of, op het individu of het
| |
| |
kind werkende, invloeden moeten worden tegengegaan of aangemoedigd...... Ja, de auteur wijst er op, hoe de kennis van het handschrift kan leiden tot de juiste keuze van een levensgezellin of levensgezel, en hoe men de diepere oorzaken van zenuwstoornissen erdoor kan opsporen, en zelfs er door leeren kan, wat de meest passende beroepskeuze is......
Zoo ziet men, dat de graphologie geenszins maar een ‘aardig kunstje’ is, maar een zeer ernstigen ondergrond heeft. Voor wie een nader onderzoek wil instellen naar de schriftkunde, is een goede handleiding natuurlijk een eerste vereischte. De bestaande leerboeken in andere talen waren dikwijls te zwaar, te ingewikkeld, te gewichtig, of ook wel te oppervlakkig en te reclameachtig, maar dit Hollandsche leerboek voldoet in alle opzichten; het is uitvoerig en toch diepgaand, het beschouwt het onderwerp van alle kanten, en gaat niet alleen op intuïtie af, maar blijft grondig en wetenschappelijk.
Dit is een boek om steeds bij de hand te hebben, want in vele gevallen zal het hoogst nuttig blijken, om er eens iets in op te zoeken; de vragen, die men stelt, zal het steeds beantwoorden, en menigmaal zal het opheldering geven en zaken duidelijk maken, die anders veel langer in het duister waren gebleven. Een interessant, nuttig en betrouwbaar boek.
Jeanne Kloos-Reyneke van Stuwe.
|
|