Wij schreven hierboven reeds, dat men in Amerika heden ten dage niet alleen oog heeft voor praktische dingen des levens, voor de stoffelijke zijde der beschaving. Als bewijs voor deze stelling vertelt Prof. Sleeswyk ons het een en ander van de Amerikaansche wetenschap, van onderwijs en kunst, van literatuur en bibliotheken. Velen, die bij het woord Amerika alleen denken aan Amerikaansche industrie, zullen met niet geringe verwondering lezen, dat er in dat groote land niet minder dan 5000 openbare bibliotheken zijn en dat bijv. de New York Public Library meer dan 11 millioen boeken per jaar uitleent.
Men vindt verder natuurlijk bijzonderheden omtrent het sociale leven, omtrent de sociale wetten, het actueele werkloosheidsvraagstuk (helaas slechts met enkele woorden aangestipt), toerisme, de misdaad, het gevangeniswezen, het bevolkingsvraagstuk, enz. Van het allergrootste belang achten wij echter hetgeen verteld wordt omtrent de beide brandende problemen, welke het geheele leven der Amerikanen beheerschen, n.l. het drankverbod (door de verkiezing van Roosevelt tot president inmiddels in een ander stadium gekomen) en het negervraagstuk. Hoeveel er ook over dit laatste probleem geschreven moge zijn: het is nog niemand gelukt om een practische oplossing van deze moeilijkheid aan de hand te doen. Zooveel is zeker, dat de gekleurden in de Unie zich, eindelijk, van hun in de grondwet vastgelegde en vooral in het Zuiden met voeten getreden rechten bewust worden en dat de toekomst ons op dat gebied ongetwijfeld nog menige verrassing zal baren. Volkomen terecht heeft de secretaris van de National Association for the Advancement of Coloured People kortgeleden verklaard, dat de sterkste procommunistische invloed onder de negers wordt uitgeoefend door de lynchers, de leden van den Ku Klux Klan en door hen, die de kleurlingen van hun kiesrecht berooven, hen buiten de gemeenschap willen sluiten en hun economische kansen onthouden. Het is aan het Amerikaansche volk zelf, om rustige en goedgezinde kleurlingen al of niet in de armen van communisme en revolutie te drijven.
Een beschrijving van een reis door de States ware niet volledig zonder een enkel woord over de schitterende Nationale Parken en Monumenten. Ook Prof. Sleeswijk blijkt diep onder den indruk van het prachtige werk, door de Amerikaansche regeering verricht.