moesten lezen en door het ontbreken van deze imponderabilia beïnvloeden zij niet ons beleven van onze eigen taal. De studie der klassieken is een zuiver intellectueele arbeid, die ik van groot belang acht en die volgens mij niet moet worden ingekrompen; maar dit is een andere quaestie, die hier nu niet kan worden besproken.
Het is eigenaardig om na te gaan welke talen Goethe kende, in welke talen hij de beroemde niet-Duitschers las. Las hij Shakespeare in het Engelsch? En wie weet met zekerheid te zeggen of hij Homerus en de Grieksche tragici in het Grieksch las? Zijn Achilleius heeft iets moois in de navolging van het Grieksche model.
Andere dichters, b.v. Hugo, kende deze meer talen dan het Fransch? Indertijd hoorde ik een Fransch journalist beweren, dat hij een ‘soleil’ was en alle talen kende. Daarom wilde deze journalist, als hij kapitaal kon krijgen, een groot dagblad stichten geheeten: ‘Le Victor Hugo’. Voor mijzelf ben ik er van overtuigd, dat de dichter van ‘Les Châtiments’ zoo goed als geen vreemde talen kende.
Van Willem Kloos weet ik persoonlijk, dat hij gemakkelijk de Grieken, de Romeinen en ook Engelsch, Fransch en Duitsch leest. Maar wanneer uit betrouwbare getuigenis, steunend op persoonlijken omgang, geen zekerheid bestaat omtrent de talenkennis van deze of gene schrijver, is de waarheid, ook bij de meest beroemden later moeilijk te achterhalen.
Rimbaud was een onbeteugeld temperament; dat is het kenmerk van zijn wezen. Hij was meer een temperament dan een uitvoerder, een schepper. Wanneer ‘le génie est une longue patience’, dan is hij een mislukt genie. Hij is meer een curiositeit in de literatuur, dan een man van blijvende beteekenis. Zijn optreden heeft verbluffend gewerkt. Zijn uitingen waren onvoorziene ontploffingen, wilde schoten, die door hun harden knal een zoo grooten indruk hebben gemaakt. Hij is meer een intens dan een groot dichter. Zijn vers is een vallende ster.
De plaats van Stendhal in de litteratuur is uniek. Hij is hoofdzakelijk romanschrijver, doch zijn romans gelijken niet op die van