illusionist op den duur z'n bekomst van. Men wou het lieve jokkentje niet meer, maar de waarheid. Het leven zelf was zóó rijk, dat 't, door 'n kunstenaarshand verwrocht, altijd belangwekkend moest zijn en je er de ouwe fraaiigheidjes der romantiek gaarne voor cadeau gaf. Met andere woorden, de smaak van het publiek zuiverde zich en eerst nu, in tegenspraak met anders luidende, hardnekkige geruchten, welken nog steeds niet voorgoed de kop werd ingedrukt, trad 'n werkelijke bloei van 't tooneel in.
Edoch.... men vervalt gaarne in oude zonde, vooral wanneer die behoedzaam en verlokkend wordt opgediend. Daarbij, ook door 't ontwrichte heden, waarin bijkans iedereen z'n houvast 'n beetje kwijt raakt, maakt 't tooneel 'n tijd van zoeken door, dat 't alles doet grijpen, wat voor de hand komt. De nog immer op de loer liggende romantiek maakt daar listiglijk gebruik van.
En zoo kregen we de opvoering van De Patriot bij het Hofstad-Tooneel.
Laten we direct constateeren, dat dit romantiek in zakformaat is, dus geen zware zeul voor den breeden toeschouwers-rug, doch gemakkelijk te hanteeren en waarvan 't doorbladeren werkelijk aangename momenten oplevert. Toch blijft 't stuk, al is de dialoog, evenals de handeling, compact gehouden en heeft de schrijver, Neumann, 'n vaak gelukkige gooi naar karakterteekening gedaan, ver van ons. De geschiedenis van den ongelukkigen tsaar, die ten offer valt aan de vaderlandslievendheid van den patriot, wiens bedoelingen alle van 't zuiverste allooi zijn, boeit maar matig. Omdat ze niet levenswaar geschreven is! Het is alweer, ten bate van de Algemeene Geschiedenis, de aloude edelaardigheid, welke triumfeert! Behalve vadertje Alexander, die lichtelijk van de boosheid bezeten is, zijn 't stuk voor stuk brave menschen, die Neumann ons voorzet en wier eenig doel 't is, belangeloos het vaderland te redden. Erg vleiend voor 't menschelijke karakter, maar ik vrees, dat 't in werkelijkheid wel 'n beetje anders is toegegaan met meer mengeling van licht en duisternis, zooals het leven dat nu eenmaal wil. En daar we op 't tooneel 't lieve leugentje nu wel missen kunnen, zijn we met 'n laatste oplevinkje daarvan, met hoeveel zorg en liefde dat ook in elkaar werd gezet, weinig gebaat. Wat geweest is, late men eerbiedig rusten.
* * *