huwelijksbaan hadden weinig moeilijken nasleep, daar er feitelijk geen gezin was en alles dus tòch op min of meer losse schroeven stond. De ongehuwde, eerste jonge rol viel pardoes in de open armen van de getrouwde grande coquette en haar echtgenoot vond wel weer iets elders. Dat aanschouwde je zonder protest. 't Ging immers alles zoo gemakkelijk, vanzelf en niets of niemand had er ergen last van.
Daardoor kwam het tooneel meer en meer buiten het leven te staan, althans buiten het vòlle leven. Want dààr brengt 't huwelijk ook z'n consequenties mee, terwijl de Bühne die brutaal negeerde. Dit drong 'n groot deel van den ernst van het menschelijk bestaan onnadenkend naar den achtergrond. 't Stuk werd hoogstens nog amusant of sensationneel, doch was in z'n diepste wezen.... leeg. Het was in èlk opzicht tot onvruchtbaarheid gedoemd!
Sinds kort nu is hierin 'n kentering gekomen. Het kind lààt zich ten slotte niet wegdringen, vraagt z'n rechten op, roept, evenals in de befaamde Spaansche Vlieg, zij 't gelukkig op wat dieperen toon: ‘Hoera, hier ben ik pa!’ en.... veredelt, verzacht het stuk, maakt het humaner. Toevalligerwijs is 't in Holland één tooneeldirecteur, die telkens met deze nieuwe geboorte op de proppen komt: Cor Ruys. Eerst bracht zijn Vader-vrijgezel de jeugd naar voren. Daarop kwam die wel sterkst uit in Young Woodley in 'n simpele zuiverheid, welke bijkans geen tooneel meer was. En thans spreekt het kind weer luid en indringend in de comédie ‘M'n zoon Etienne’. Opvallend is 't, hoe in elk dezer drie gevallen aan 't eind het kind.... de ouders opvoedt! Moge in dat opzicht van 't tooneel voor de jeugd dus niet de bekende ‘opvoedende kracht’ uitgaan, wèl voor de ouderen! Als die er nu maar nota van wenschen te nemen!
Welk een volheid geeft de verschijning van het kind op de planken plots aan het stuk! En wat worden er in eens nieuwe, onafzienbare banen voor de tooneelschrijverij geopend! Welk een doorloopende verrassing, deze.... terugkeer naar de natuur! Wat 'n boel leugen wordt er weggebezemd, welk een brandende waarheid laait verwarmend op! In M'n zoon Etienne bijv., deze comédie met haar zwenkingen naar het blijspel, is 't de zeventien-jarige zoon, die op 'n prettige, mannelijke, onsentimentale manier den vader weer op 't rechte pad brengt e 't