Boekbeoordeeling.
Een Revolverschot, door Virginie Loveling, H. Honig, Utrecht
Virginie Loveling, die in 1836 te Nevele werd geboren, gaf haar eerste geschriften in Gentsche jaarboekjes uit. In 1870 verschenen haar gedichten, verzameld met die harer zuster, een bekoorlijk bundeltje, waarvan wij ons vooral herinneren het fijne en suggestieve: Een zomersche Zondag. Haar proza-arbeid ving zij aan met het schrijven van novellen en kinderverhalen; onder het pseudoniem Walter deed zij een bundel politieke schetsen: In onze Vlaamsche Gewesten het licht zien. En thans, door de jaren heen, is haar werk tot een respectabel oeuvre geworden, tot een breede rij van romans - vertellingen, die even frisch en natuurlijk als eenvoudig zijn, aantrekkelijk door een zachten, gevoeligen humor, en boeiend door een zuiver inzicht en een ongezochte oorspronkelijkheid.
Aangenaam is het te hooren, dat België aan deze kloeke, begaafde, door-en-door Vlaamsche vrouw een nationale hulde heeft gebracht. Want groot is het land, dat zijn groote... vrouwen eert, - al noodzaakt het zijn talenten ook, om uitgevers en publiek voor een groot gedeelte in een naburig land te zoeken...
Een Revolverschot, het jongste boek van Virginie Loveling, is een merkwaardig bewijs voor de nog altijd even energisch-groote kracht, het intuïtief-zeker beeldend vermogen, van deze onvermoeide vijfenzeventigjarige. Bewonderenswaardig logisch wordt ons hier de psychologie gegeven van twee zusters, simpele, dorpsche meisjes, maar in wie het wilde Spaansche bloed nog werkt en gist. Moge het haar, de sterke, levensvolle, gegeven zijn nog menig jaar te arbeiden in den wijngaard der kunst, - dit zij onze hartelijk-gemeende wensch aan een schrijfster, wie ook wij gaarne brengen een welverdiend eeresaluut.
N.G.