nu in de ware beteekenis van het woord genomen - behagen. En het is allicht het algemeen kiesrecht, dat van dezen af keer iets mee krijgt.
Maar het algemeen kiesrecht zal er toch komen. Rechts zitten de voorstanders ook. Wel is het huismanskiesrecht uitgedacht ter bestrijding van het algemeen kiesrecht; wel zijn de leiders der Katholieken door Kuyper achter zijn antirevolutionaire constructie meegetroond, maar het is toch wat vreemd en het bevordert de vastheid der coalitie niet, wanneer een orgaan als Het Centrum schrijft: wij propageeren huismanskiesrecht, omdat dit ons algemeen kiesrecht zal brengen.
Toch is de eenheid rechts in zake het kiesrecht nog prachtig, vergeleken bij het wanhopig getob met de sociale wetgeving.
De inzet met de bakkerswet toont duidelijk, dat het aan alle eensgezindheid ontbreekt. Het antirevolutionair beginsel duldt niet een arbeidsverbod van patroons. Daarover zijn de schriftgeleerden het eens. Christelijke wetgeving is dit ontwerp dus niet. De Nederlander zegt daarom, beginselvast: niet aannemelijk; laat Talma het werk van het bakkerscomité tot het zijne maken; de bakkers zelf hebben het antirevolutionair beginsel beter hoog gehouden dan hij.
Maar De Standaard is ‘praktisch’. Wel moet Kuyper toegeven, dat het beginselbezwaar voor hem niet overkomelijk is, maar de anderen, met minder nauw antirevolutionair geweten, moeten broeder Talma maar volgen. Anders komt immers het Kabinet in moeilijkheden!
Het schouwspel is schoon. En De Nederlander gaat met professor Fabius klagen, dat de rechterzijde full speed in sociaal-democratisch vaarwater stoomt. Waar zijn de loodsen?
En onderwijl is alvast de tariefwet ingeleverd. Van de opbrengst zal men het fonds moeten opleggen, waaruit nog meer christelijke ‘sociale wetgeving’ zal worden bekostigd. Nog meer, terwijl men met de eerste proeve al aan den grond zit.
Van een blakend enthousiasme voor deze kerkelijk-sociale financierkunst is weinig meer te bemerken. Het schijnt, dat zelfs in het Zuiden, het paradijs van de bescherming, de liefde voor deze wetgeving aan het tanen is. De Kamer van Koophandel in Maastricht moet er niet langer mee zijn ingenomen.