aangegrepen - was, dat het Afrikaansch, dat geen officieel aangenomen grammatica en een letterkunde van weinig beteekenis bezat, ongeschikt was voor gebruik in de school en dat het Hollandsch zooals het heden in Nederland gesproken wordt, niet als de officieele taal van de Zuid-Afrikaners beschouwd kon worden.
En de vijanden van het het Hollandsch in Zuid-Afrika waren niet de eenige bedreigers van het gebruik van Nederlandsch in de scholen, sinds het Britsche bestuur de onderwijsregeling op zich nam. Onder de ontwikkelde Afrikaners zelven heeft lange jaren strijd gewoed over de vraag welke van beide, Hollandsch of Afrikaansch de leertaal op de school en de schrijftaal in het algemeen te zijn behoorde.
Zuid-Afrikaansch is de omgangstaal, Nederlandsch is de taal van den kanselredenaar, de dagelijks gelezen bijbel en van de Afrikaansch-Hollandsche krant; welke zal de schooltaal zijn! Het werd een felle en heillooze strijd, tal van vereenigingen - ‘Onze Taal’, de ‘Zuid-Afrikaanse Taalbond’, de ‘Afrikaans-Hollandse Taalvereniging’, de ‘Afrikaanse Taal Vereniging’ - werden opgericht en in de bladen heerschte een strijd en verwarring, die allerminst geschikt was om aan de jonge ontluikende Afrikaansche letterkunde, die sinds de treurige lijdensjaren van den oorlog krachtiger en met grooter zelfbewustheid beoefend werd, de leiding en hulp te geven, die zij te zeer behoefde.
Toen kwam de gift van zelfbestuur en met haar de, in de grondwet opgenomen, gelijkstelling der twee landstalen, Engelsch en Hollandsch.
Hollandsch, maar welk?
De oplossing is gevonden in de oprichting der Zuidafrikaanse Akademie voor Taal, Letterkunde en Kunst, een lichaam, dat alle verschillende taalgenootschappen onder éen dak brengt en de belangen van het Hollandsch zoowel als van het Afrikaansch behartigen zal. De richting, die het uit moet gaan is al waar te nemen: het Afrikaansch blijft natuurlijk de omgangstaal en wordt de voertaal der zich langzamerhand ontwikkelende letterkunde. Het Hollandsch zij de taal, die op de scholen onderwezen en in de kantoren geschreven wordt.
Hoe is die Akademie die naast de Taal en Letterkunde ook