Met dit beleid echter verklaarde het grootste deel der vrijzinnige kiezers zich niet langer te kunnen vereenigen. Het was bij de laatste Statenverkiezing dan ook al héél ver gedreven. De heer Mr. J.C. de Vries was in de Staten gekomen met den steun van de vrijzinnig-democraten, nadat hij verklaard had te zijn Unie-liberaal en voorstander van algemeen kiesrecht. En nu hij van zijn zetel opstond ter wille van de wederverkiezing van den oud-liberaal mr. Roëll, heette het, dat tusschen deze beiden een verschil van politieke overtuiging niet bestond. Zoodanige kunststukken zijn voor kiezers, die niet door dik en dun gaan, te kras.
Samenwerking kan onder zekere omstandigheden gewenscht zijn, maar dan geschiede zij steeds onder markeering van de politieke verschillen. De doezelaar blijve bestemd voor de teekenplank.
De laatste Amsterdamsche verkiezing was leerzaam voor alle partijen.
* * *
In een staatkundige kroniek mag, waar een speciaal economische ontbreekt, niet worden gezwegen over hetgeen in de afgeloopen maand te Enschedé voorviel. De uitsluiting, door de fabrikanten toegepast, heeft trouwens staatkundige beteekenis, in zoover wettelijke voorziening ook op dit punt noodzakelijk bleek.
In het grootbedrijf worden steeds meer arbeidskrachten geconcentreerd. En de partijen, zoo arbeiders als werkgevers, binden in steeds ruimer kring de krachten samen om hunne macht te versterken. Maar zoo wordt ook de maatschappelijke beteekenis van hetgeen binnen het bedrijf geschiedt, steeds grooter. En allengs talrijker worden de belangen, welke buiten het bedrijf niettemin daarmede samenhangen. Zoo ziet de wetgever, die voor een ongestoorden ontwikkelingsgang der samenleving heeft zorg te dragen, zich tot taak gesteld, ook hieraan zijn aandacht te wijden. Beschikkende over hun eigen belangen, nemen zij maatregelen, die diep in het maatschappelijk leven ingrijpen.
Bij den strijd tusschen kapitaal en arbeid zal op den duur de wetgever niet lijdelijk kunnen toezien. Een verplichte arbitrage,