meer dan 50.000 brieven (zowel hate- als fanmail) te bezorgen. De zelfgemaakte liedjes waarmee hij vier decennia geleden een carrière in de popmuziek probeerde te maken, zijn inmiddels talloze malen door anderen gecovered. Hij geldt als symbool van het ultieme kwaad, maar wordt tegelijkertijd vereerd als de Messias van een gewelddadige anti-kapitalistische en ecologische revolutie. Gevangene B33920, in 1934 geboren als Charles Manson, speelt een hoofdrol in Het schervengericht, het ruim duizend pagina's dikke vervolgdeel van A.F.Th. grootschalige project Homo Duplex dat in 2003 begon met De Movo Tapes.
Homo Duplex, dat is Latijn voor de Dubbele (zeg maar Gespleten) Mens. Het is ook het etiket waarin A.F.Th. zijn levensvisie samenvat. In zijn ogen zijn wij tragische wezens, want belast met strijdige impulsen en conflicterende eigenschappen. We dromen van het goede, ware en schone, maar laten alles na om die idealen te verwezenlijken. In plaats daarvan zijn we de gevangenen van driften en lusten die ons uiteindelijk smoren in een poel van dood en verderf.
Deze pessimistische kijk op het mensdom is niet nieuw. De oude Grieken, de grote dramaschrijvers onder hen voorop, wisten er voldoende van om hun inzichten als een blijvend brandmerk in ons bewustzijn te schroeien. Wie na hen de pen opneemt om het tragische besef opnieuw te verbeelden, kan niet veel meer doen dan de vertrouwde karakters (Oedipus, Medea, Orestes, Elektra) een eigentijds kostuum aanmeten.
Zo ook A.F.Th. in De Movo Tapes bood hij een podium aan de complexe god Apollo, uitvinder van de kunsten, leverancier van orakelspreuken en verspreider van de pest. In onze twintigste eeuw heeft deze oude Griek zijn naam verpatst aan een Amerikaans ruimtevaartprogramma en rekt hij zijn bestaan met twaalf ambachten en dertien ongelukken. In de hoedanigheid van oerdramaturg manipuleert en regisseert hij, niet vrij van leedvermaak, allerhande akelige gebeurtenissen die onder zijn handen de vorm van noodlotstragedies aannemen. Zo kan de botsing van twee elkaar bekampende bendes voetbalvandalen de allure krijgen van de Trojaanse oorlog, en worden de praktijken van een godsdienstwaanzinnige seriemoordenaar overgoten met een shakespeariaans licht.
Met het laatstgenoemde onderwerp zijn we terug bij de historische Charles Manson. Hij was het die in 1969 (de overwegend vrouwelijke) leden van zijn sekte het bevel gaf om rijke stinkerds aan het mes te rijgen. Een van zijn slachtoffers was de filmster Sharon Tate, echtgenote van de vandaag nog altijd beroemde cineast Roman Polanski.
A.F.Th. stelt het voor als zou Manson een werktuig van Apollo zijn, bedoeld om Polanski te beproeven. Die beproeving culmineert in de zes weken durende celstraf die de filmer wordt opgelegd nadat hij zich aan een dertienjarig meisje heeft vergrepen. Feit is dat Polanski zich dertig jaar geleden op gerechtelijk bevel moest laten observeren door gevangenispsychiaters, vanwege het geconstateerde (en door hem toegegeven) seksuele misbruik van een minderjarige. Toen hem vervolgens langdurige opsluiting boven het hoofd hing, ontvluchtte hij de Verenigde Staten en vestigde zich in Frankrijk.
In Het schervengericht (dat zijn titel ontleent aan het oud-Atheense gebruik