Diversen
In memoriam Dr. Annemarie Hübner
(25-12-1908 - 7-1-1996)
Op 7 januari 1996 is Annemarie Hübner in Hamburg overleden. Daarmee is een einde gekomen aan het leven van een vrouw die haar leven in dienst van de wetenschap heeft gesteld en die uit de geschiedenis van de neerlandistiek in Duitsland niet is weg te denken.
Annemarie Hübner studeerde na haar eindexamen in Elmshorn in 1928 Germanistiek, Nederduits, Nederlands en Engels aan de universiteit van Hamburg. Al spoedig fascineerden haar vooral taalhistorische aspecten in het bijzonder ook van het Nederduits, dat in die jaren net bezig was om zich tot een echt zelfstandig vak te ontwikkelen. Daarnaast bleef ze het Nederlands trouw. In 1938 promoveerde zij op Studien zur Sprachform des frühen Hamburger Hochdeutsch en in 1940 haalde zij haar lesbevoegdheid voor het middelbaar en voorbereidend hoger onderwijs. Vanaf 1938 werkte ze op vrijwillige basis mee aan de archieven van het Hamburgse en het Middelnederduitse woordenboek. Van 1943 tot 1948 was zij als wetenschappelijk assistent, daarna met leeropdrachten werkzaam. In 1956 werd het lectoraat voor Nederlands en Afrikaans aan het Germanistisch Seminarium van de universiteit Hamburg aan haar toevertrouwd. Hier bleef ze tot einde maart 1976, dus tot lang na haar pensionering, werkzaam. Het lectoraat moest toen volgens de officiële formulering om redenen van bezuiniging worden opgeheven. Om het Nederlands niet geheel te laten verdwijnen zette Annemarie Hübner haar werk in gereduceerde vorm door middel van nauwelijks gehonoreerde leeropdrachten voort. Daarnaast gaf ze ook gratis colleges om de neerlandistiek ondanks alles in een breder perspectief te kunnen aanbieden. Dit hield ze tot en met het zomersemester 1995 (!) vol.
Als wetenschapper concentreerde haar aandacht zich op het Nederlands en het Middelnederduits. Hier bestonden voor haar relaties die haar fascineerden en die telkens weer in haar publicaties op meer dan competente wijze ter sprake kwamen. In 1961 werd ze tot lid van de Koninklijke Zweedse Academie der Wetenschappen in Göteborg gekozen. Van haar publicaties dienen haar bijdragen voor het Mittelniederdeutsche Handwörterbuch, > Eine neue niederrheinischwestfälische Liederhandschrift aus dem 16. Jahrhundert < (Nd.Jb 53), > Ein zweites Exemplar der niederdeutschen Bambergensis von 1510 < (Nd.Jb. 67/68) en > Die Hamburger Lotteriedevisen des 17. Jahrhunderts < (Nd.Jb. 71/73) te worden genoemd. Ook stond zij haar collega's altijd met raad en daad terzijde.
De verdiensten op het gebied van het onderwijs van Annemarie Hübner zijn