Na de opsplitsing van Tsjechoslowakije is in de hoofdstad van de zelfstandige Slowaakse staat, Bratislava, nu ook een docentschap Nederlands ontstaan.
Tegen het einde van de jaren tachtig verschenen op de kaart van de docentschappen Nederlands nieuwe, in sommige gevallen bijzonder actieve centra. Als voorbeeld kunnen we Ljubljana noemen, waar in 1989 het studievak Nederlands werd ingevoerd, en dat inmiddels al bekendheid heeft verworven door de zomercursussen die er plaats hebben. Het eerste docentschap in het voormalige Joegoslavië was Belgrado (1987); dit is overigens ook vandaag nog het enige centrum voor neerlandistiek in het nieuwe Joegoslavië.
In Hongarije verschijnen er naast het zelfstandige docentschap Nederlands aan de ELTE-Universiteit in Boedapest, waar Nederlands als afstudeerrichting bestaat, steeds meer centra waar Nederlands onderwezen wordt. Sinds 1989 behoort hiertoe het Talencentrum van de Technische Universiteit. Vrij onlangs zijn daar ook nog Debrecen en Pecs bijgekomen.
Een soortgelijke ontwikkeling is waar te nemen in Roemenië, waar naast het bestaande docentschap in Boekarest nog twee nieuwe docentschappen zijn ontstaan: Cluj en Timisoara. In Bulgarije is er naast Sofia ook nog Veliko Tarnovo.
In de voormalige Sowjet-Unie kan de neerlandistiek op een lange traditie bogen. De belangrijkste centra waren Moskou en Leningrad (St.-Petersburg), waar Nederlands al geruime tijd de status van hoofdvak geniet en waar ook veel vertaald wordt. Na het uiteenvallen van de Sowjet-Unie zijn er nieuwe centra ontstaan in Litouwen (Vilnius), Oekraïne (Kiev en Lviv) en Oezbekistan (Tasjkent).
In Polen werd de grondslag voor de ontwikkeling van de neerlandistiek in 1960 gelegd door prof. N. Morciniec in Wroclaw. In de loop der voorbije 35 jaar werd op dit fundament een sterke neerlandistiek opgebouwd, en mettertijd is het docentschap uitgegroeid tot de Erasmus-Leerstoel voor Nederlandse Taal, Literatuur en Cultuur. Prof. Morciniec heeft een waardige opvolger gevonden in de persoon van St. Prȩdota.
Een opvallend kenmerk van de ontwikkeling van de neerlandistiek in de laatste jaren is dat dit studievak in toenemende mate zelfstandig wordt. Waar het vroeger een onderdeel van de studie Duitse taal- en letterkunde was, vormt het nu vaak een zelfstandige afstudeerrichting. In Warschau is de afdeling Nederlands weliswaar een onderdeel van het Germanistisch Instituut, maar als studievak staat Nederlands sinds het begin van de jaren negentig open voor de hele Letterenfaculteit. Weliswaar kon Nederlands ook vroeger al, sinds het begin van de jaren tachtig, als afstudeerrichting gekozen worden, maar deze mogelijkheid bestond alleen als aanvulling op een germanistische basisopleiding. De positie van de neerlandistiek aan beide belangrijke Poolse centra werd sterker naarmate