Bardoel, Jo en Biergoff, Jan (red.): Media in Nederland. Feiten, analyses. Vierde, geheel herziene druk. Wolters-Noordhoff Groningen, 1987. 228 p. ISBN 90-01-05133-2. Hfl. 41,-.
Met de eerste druk van de tweedelige uitgave Media in Nederland verscheen in 1981 een eerste overzicht van de mediaverhoudingen in Nederland. De vierde, geheel herziene druk is een totaal nieuwe uitgave waarin achtereenvolgens de sectoren ‘omroep’, ‘pers’ en ‘nieuwe media’ worden behandeld. In tien uitgebreide artikelen wordt een overzicht van de media-ontwikkelingen in Nederland gegeven. Een parallelle uitgave Informatie in Nederland legt het accent op analyses, achtergronden en theorieën.
Het boek begint met een artikel over ‘De definitieve teloorgang van het model Holland’, waarbij de zuilsgewijze organisatievorm van de Nederlandse media wordt behandeld. Hierin wordt de ontwikkeling van de media besproken van de jaren zestig tot tachtig.
In de artikelen over ‘omroep’, ‘pers’ en ‘nieuwe media’ worden achtereenvolgens besproken: de bewogen geschiedenis van de vaderlandse omroep, oude en nieuwe vormen van beeldvertier, de inzet van de televisie als informatieverschaffer, de dagbladen op de drempel van de informatiemaatschappij, de werkwijze en het uiterlijk van de Nederlandse krant, de vlottende positie van het tijdschrift in de beeldcultuur, de opmars van de tele- en informatiediensten, de confrontatie tussen publieke omroep en commerciële TV en de uitbouw van het kleinschalige medianet.
Op deze bijdragen volgen tenslotte biografische gegevens over de auteurs, een uitgebreide literatuurlijst per sector (‘omroep’, ‘film’, ‘pers’, ‘nieuwe media’) en een register.
De verschillende artikelen zijn geïllustreerd met foto's, cijfers, tabellen, staafdiagrammen en schema's. Elk artikel bevat enkele verklarende kleingedrukte teksten zoals ‘Luistervinken’ (AVRO-leden heetten in de jaren dertig luistervinken), de organisatie van de omroep, de ontwikkeling van ledenaantallen van de omroepen, het filmbeleid in Nederland, een dagje Journaal (gevolgd in de redactieruimte van het NOS-journaal), een beknopte geschiedenis van de dagbladen in Nederland, de Nederlandse opinieweekbladen, de jeugdbladenmarkt, de roddelpers, het Ditzitelexperiment (de consumenteninformatiedienst Ditzitel), kabeltelevisienetten, televisie zonder grenzen (het Groenboek van de Europese Commissie uit 1984 over de internationalisering van het mediabeleid), het wassende water (over de begin 1986 uitgezonden NCRV-serie ‘Het Wassende Water’), de etherpiraten, en nog vele andere bijdragen.
Vanwege het belang van de moderne massamedia hoort ‘Media in Nederland’ als inleidend handboek over de media-actualiteit in elke bibliotheek extra muros thuis.