auteurs- en drukkersnaam, ook gegevens bevatten over het formaat, over de eventuele samensteller(s), vertaler(s), uitgever(s) enz. met aparte registers op drukkers en op niet-auteurs en niet-drukkers. Eveneens vermeld wordt de provenance der werken, voor zover die bekend is. Zo bevinden zich in Sydney b.v. een aantal boeken die afkomstig zijn uit de bibliotheek van de beroemde Leidse mathematicus, Rudolphus Snellius (1546-1613).
Dr. Fletcher heeft beloofd ons te zullen meedelen wanneer de Nederlandse STC van de 16e eeuw wordt gedrukt en hij heeft zich bereid verklaard verdere vragen van geïnteresseerden te beantwoorden.
K. Bostoen
De Invloed van Spinoza op de Nederlandse Literatuur. Onze vereniging is een internationale vereniging voor Neerlandistiek. Het ligt dan ook voor de hand op sommige verschijnselen en figuren de aandacht te vestigen die op gebied van Nederlandse taal, letterkunde en cultuur, of intra muros, of extra muros, een internationale weerklank en betekenis hebben, of hebben gehad. Een verschijnsel en figuur, die als zodanig een dergelijke weerklank en betekenis hebben, of hebben gehad, zijn ongetwijfeld het spinozisme en Spinoza. De niet-spinozist en christen Prof. H.G. Hubbeling (Groningen), in zijn monografie Spinoza, Baarn, Het Wereldvenster, 1966, schrijft hierover: ‘Spinoza's plaats in de geschiedenis der wijsbegeerte is verzekerd; hij ontbreekt in geen handboek. Hij heeft grote invloed uitgeoefend op vele denkers en oefent die nog uit (Hubbeling denkt hier ongetwijfeld aan Wittgenstein). Op zijn beurt heeft Spinoza de invloed ondergaan van uiteenlopende wijsgerige tradities: Jodendom, Scholastiek, Stoïcijnse filosofie en Cartesianisme’ (blz. 117). En iets verder: ‘Behalve op het gebied van de wijsbegeerte heeft Spinoza ook op dichters, schrijvers en literatoren grote invloed uitgeoefend: Gorter, Verwey, Leopold, Van Suchtelen enz.’ (blz. 120).
Wat dit laatste punt betreft, dus de Nederlandse literatuur in huis, is nu eindelijk klaarheid gekomen met de publikatie van het werk van Prof. Roger Henrard, hoogleraar in de moderne Nederlandse literatuur aan de Université Catholique de Louvain (Leuven-Frans), Wijsheidsgestalten in Dichterwoord, Onderzoek naar de invloed van Spinoza op de Nederlandse literatuur, Assen-Amsterdam, Van Gorcum, 1977, 349 blz., prijs f 67,50, als nr. 2 in de reeks ‘Philosophia Spinozae Perennis’: Spinoza's Philosophy and its Revelance, edited by Dr. H.G. Hubbeling. Zoals bekend verschenen bij dezelfde uitgeverij een zestal grondige studies over het spinozisme en Spinoza, van wie Hegel heeft gezegd: ‘Spinoza is een dergelijk centraal punt in de moderne filosofie, dat men inderdaad kan zeggen: Men heeft òf spinozisme òf