ter het aantal cursisten en tussen haakjes het aantal van 1974: Belgische 34 (42), Duitse 19 (24), Franse 16 (14), Engelse 11 (14), Indonesische 10 (1), Italiaanse 7 (10), Russische 6 (5), Amerikaanse 5 (3), Portugese 5 (6), Poolse 4 (1), Deense 3 (6), Nederlandse 3(1), Chinese 2 (0), Turkse 2 (0), Tsjechische 2 (0), Zwitserse 1 (0), Luxemburgse 1 (5), Zweedse 1 (0), Spaanse 1 (0), Canadese 1 (0), Ierse 1 (0). In 1975 niet, in 1974 wel vertegenwoordigd waren de nationaliteiten: Noorse (2), Indiase (1), Zuidafrikaanse (1), Australische (1), Finse (1).
De interessantste aspecten vonden wij de vertienvoudiging van het aantal Indonesiërs en het verschijnen - voor het eerst zolang wij deze lijsten ontvangen - van personen met de Turkse en de Chinese nationaliteit. Maar misschien zien sommige lezers nog veel meer in deze cijfers.
(jdr)
Diepenbeek. De vroeger in Hasselt, nu voor de tweede keer op de Universitaire Campus in Diepenbeek gehouden zomercursus (dit jaar van 21 juli tot 2 augustus), vierde dit jaar zijn eerste lustrum. Het aantal deelnemers bedroeg 44, verdeeld over 10 nationaliteiten, waar eerlijkheidshalve wel bij gezegd moet worden dat de Duitse nationaliteit door 28 personen vertegenwoordigd was. De cursus richt zich immers allereerst op het Germaanse taalgebied.
De vorig jaar ervaren nadelen van de nogal afgelegen ligging van de campus waren dit jaar grotendeels opgevangen door het onderbrengen van de cursisten in de onmiddellijke nabijheid en door aanpassingen van het programma die het de deelnemers makkelijker maakten eens de stad of de natuur in te gaan.
Er waren weer twee programma's: een voor studenten en een voor docenten. In het eerste programma was voor de twee verstgevorderde groepen iets nieuws ingevoerd. Er werd in het taalonderwijs niet meer alleen gebruik gemaakt van de cursusmap met teksten en oefeningen, maar de cursisten kregen ook opdrachten waarbij zij moesten tonen tot meer zelfstandig hanteren van de Nederlandse taal in staat te zijn: interviews afnemen, voorbereide discussies en rollenspelen houden, verslagen maken enz. Het was nl. gebleken dat vooral degenen die voor de tweede of de derde maal naar Hasselt of Diepenbeek gekomen waren - de cursus blijkt nu eenmaal in de smaak te vallen - aan een dergelijke aanpak behoefte hadden.
De vier deelnemers aan het tweede programma - de collega's R. Arntz (Saarbrücken), G. Christensen (Kopenhagen), P. Groenewold (Berlijn) en mw. R. Mangold (lerares in Duitsland) - hielden zich, begeleid door cursusleider Wilmots, opnieuw bezig met de voorbereidin-