Van de IVN
Dutch studies in moeilijkheden. Over Dutch studies, het jaarboek van de IVN, bedoeld voor geïnteresseerden in de neerlandistiek die geen Nederlands lezen, hebben wij de lezers van NEM vanaf het begin, d.w.z. vanaf de oprichting van de IVN, zo goed mogelijk geinformeerd. De voorbereidende besprekingen, het samenstellen van redactie en redactieraad, de perikelen van het te laat verschenen eerste nummer, de aanbieding van dit nummer aan Belgische en Nederlandse autoriteiten, over dit alles is de laatste jaren in NEM geregeld geschreven.
We hadden gedacht in dit nummer te kunnen volstaan met de mededeling dat de kopij voor Dutch studies-2 was ingeleverd, ten teken dat de zaak nu marcheert en de uitgave van het jaarboek normaal voortgaat. Dit kunnen we ook inderdaad meedelen: de kopij is ingeleverd en de zaak marcheert inzoverre uitstekend, dat er bijdragen genoeg binnenkomen, zodat er één artikel dat voor het tweede deel bedoeld was moest blijven liggen, en dat de voorbereidingen voor het derde deel al weer een heel eind gevorderd zijn.
Helaas is dit niet alles. De verkoop van Dutch studies loopt namelijk niet goed. Op het moment van schrijven zijn er van de 1000 aangemaakte exemplaren 183 verkocht. Voor de uitgever, de firma Martinus Nijhoff, was dit aanleiding ons te schrijven: ‘Tenzij zich een spectaculaire verbetering in de verkoopcijfers voordoet of er een ruime subsidie beschikbaar komt, zien wij een zeer sombere toekomst voor Dutch studies, aangezien wij op deze basis niet verder kunnen gaan’.
We zullen uiteraard direct pogingen in het werk stellen voor dit jaarboek, dat ertoe probeert bij te dragen de internationaal nogal geïsoleerd staande neerlandistiek meer bekendheid te geven buiten België en Nederland, subsidie te krijgen. Maar daarmee alleen komen we er niet. Ook al zou de subsidiestroom onverwachts zo rijkelijk gaan vloeien dat het voortbestaan van Dutch studies tot in lengte van dagen verzekerd is, dan nog zouden we ook moeten bevorderen dat er meer exemplaren verkocht worden. Niet alleen terwille van de verkoopcijfers van de uitgever, maar vooral ook omdat Dutch studies nu eenmaal niet aan zijn doel beantwoordt als het niet verspreid en gelezen wordt.
We zouden daarom een dringend beroep willen doen op alle lezers van NEM in eigen kring te onderzoeken of er op een instituuts-, afdelings- of universiteitsbibliotheek, of bij geïnteresseerde particulieren, niet een of meer exemplaren van Dutch studies onder te brengen zijn. Dit verzoek geldt natuurlijk allereerst de docenten