hij resp. aan de Universiteiten van Cambridge en Londen gastcolleges gehouden over het fatalisme in de Nederlandse literatuur (1890-1920).
VIIth Congress of the International Comparative Literature Association. Op dit congres dat van 13 tot 19 augustus 1973 plaatsvond aan Mc Gill University en de Université de Montreal in Montreal en aan Carleton University in Ottawa, sprak W. Thys op 18 augustus in een ‘Committee session’ gewijd aan ‘Relations between American and other literatures’, over ‘The image of America in Dutch literature’.
Fransvlaamse Kultuurdag in Waregem. Op deze jaarlijkse manifestatie voor de instandhouding en verspreiding van de Nederlandse cultuur in Frans-Vlaanderen sprak W. Thys op zondag 9 september 1973 in de sectievergadering onderwijs over: ‘Het onderwijs van het Nederlands te Rijsel’.
Lezing over Nederlandse literatuur in Messina. Op 13 april 1973 werd door het Istituto di Lingue e Letterature Germaniche en het Seminario di Linguistica della Facoltà di Magistero van de Università degli Studi di Messina (Sicilië) een openbare lezing over de Nederlandse (vooral Vlaamse) literatuur georganiseerd, die zich in een ruime belangstelling mocht verheugen. Spreker was de heer Johan Verbist, licentiaat geschiedenis (R.U. Gent) en leraar aan het Koninklijk Atheneum van Heist-op-den-Berg. Het initiatief was uitgegaan van prof. dr. Ute Schwab, directrice van bovengenoemd germanistisch instituut, en van dr. Jean-Paul de Nola, lector Frans aan de Universiteit van Messina (zelf een Vlaming, Italianisant van de U.L.B.), die trouwens vooraf een inleiding had gegeven over het Nederlands en de taalsituatie in België.
J. Deschamps gepromoveerd. Niet alleen omwille van de persoon verdient deze promotie te worden vermeld - de naam van Jan Deschamps, conservator van de handschriften aan de K.B. te Brussel, is in de kring van de extramurale neerlandistiek zeker niet onbekend - maar ook omdat het de eerste keer is dat iemand in België op grond van publikaties promoveert. Zijn publikaties zijn talrijk. Noemen we alleen maar Het Weense handschrift van de ‘Tweede Partie’ van de ‘Spiegel Historiael’. Eerste deel, Kopenhagen, Rosenkilde en Bagger, 1971; Middel-nederlandse handschriften uit Europese en Amerikaanse bibliotheken. Tweede herziene druk, Leiden, E.J. Brill, 1972 (eerste druk 1970); en talrijke bijdragen in tijdschriften en verzamelwerken, o.a. in Liber Amicorum Prof. Dr. E. Rombauts en in Album J.F. Vanderheyden. De heer Deschamps is bovendien leider van de reeks Mediaeval Manuscripts in the Low Countries in Facsimile en mederedacteur van de ‘Kroniek van de handschriftenkunde in de Nederlanden’ (verschijnt