Lezingen en bijeenkomsten
Nederlands op het 87ste congres van de Modern Language Association of America (New York, N.Y., 27-30 december 1972). Ook in 1972 was er weer een (heel) klein plaatsje voor het Nederlands op dit monstercongres. De ‘Netherlandic Language and Literature Section’ was een van de 74 ‘sections’ en ‘groups’ die, verdeeld over twee van de grootste hotels van New York City, min of meer aan hun trekken kwamen (even ter vergelijking met de boekententoonstelling die wij op onze colloquia plegen te houden: op de 87ste mla meeting waren er 203 ‘stands’ van uitgevers en boekhandelaars!). Voor het Nederlands was precies 1 uur 15 minuten uitgetrokken op de laatste congresdag in de Gibson A Room van het New York Hilton Hotel. Voorzitter van de vergadering was prof. Johan P. Snapper van de University of California at Berkeley en secretaris prof. Stanley Wiersma van Calvin College. Na een Business meeting vermeldde de agenda ‘Papers and discussion’. Achtereenvolgens traden op:
Mrs. Cornelia N. Moore van de University of Hawaii: ‘The oral Tradition of Reinaert de Vos’; |
Blake Lee Spahr van de University of California at Berkeley: ‘Between the Devil and the Dutch’; |
Professor Francis Bulhof van de University of Texas: ‘The Structure of Du Perron's Land van Herkomst’. |
Als leden van het Executive Committee van de Netherlandic Language and Literature Section werden voorgesteld: Chairman, Geart Droege, Capital Univ. (1970-1973); William Z. Shetter (1969-1972); Walter Lagerwey (1971-74); Francis Bulhof (1972-1975); Johan P. Snapper (1973-76). Als ‘Officers’ voor 1973 werden voorgesteld: Chairman: Stanley Wiersma, Calvin College; Secretary, Judy Mendels, Mc. Master University.
Huizinga-herdenking in Groningen. Van 11 tot 15 december werd de 100ste verjaardag van Johan Huizinga's geboorte (7 december 1872) herdacht. De herdenking bestond uit een internationaal congres, georganiseerd door de Afdeling Geschiedenis van de Groningse Rijksuniversiteit onder de bezielende leiding van onze oud-collega (Universiteit Londen), prof. dr. E.H. Kossmann. Het congres omvatte een aantal referaten van historici uit Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië. Oostenrijk, Zwitserland en vanzelfsprekend ook uit Nederland zelf, alsook een heel interessante tentoonstelling gewijd aan het leven en het werk van Huizinga. Dr. Thys hield in het kader van dit congres een lezing over ‘Huizinga en de beweging van negentig’.