Nuttige adressen
Adreslijst universiteiten en hogescholen. Deze jaarlijkse publikatie van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen is bijzonder nuttig voor wie in het buitenland zoekt naar ‘Wie en wat aan de Nederlandse Universiteiten en Hogescholen’. Het zou in geen enkele buitenlandse bibliotheek mogen ontbreken. Het boekje (205 blz. in 1971) vermeldt de namen, privé-adressen en leeropdrachten van de hoogleraren (en emeriti), de lectoren, de docenten (en onderwijsopdrachten) en de privaat-docenten aan de Universiteiten te Leiden, Groningen, Utrecht, Amsterdam (g.u.), Amsterdam (v.u.), Nijmegen en aan de Medische Faculteit te Rotterdam, alsook aan de Technische Hogescholen te Delft, Eindhoven en Enschede, de Landbouwhogeschool te Wageningen, de Nederlandse Economische Hogeschool te Rotterdam en de Katholieke Hogeschool te Tilburg. Men vindt er tevens de belangrijkste adressen in van de genoemde instellingen zelf, de faculteiten, instituten en afdelingen. Het boekje kan worden besteld bij de Staatsdrukkerij en Uitgeverij, Christoffel Plantijnstraat, Den Haag, Nederland.
Germanistik an deutschen Hochschulen. Verzeichnis der Hochschullehrer an den wissenschaftlichen Hochschulen in der Bundesrepublik Deutschland. Dit is een uitgave van de Deutscher Akademischer Austauschdienst (daad), 5300 Bonn-Bad Godesberg, Kennedy-Allee 50. Het bevat de namen, de beroepsadressen, het vakgebied en de belangrijkste publikaties van 204 leden van de docerende staf aan 30 Westduitse universiteiten en technische hogescholen (stand 1970). Niet alleen is deze Duitse tegenhanger van Wie en wat in de intramurale nederlandistiek als zodanig interessant, niet alleen bevat hij (vanzelfsprekend) de namen van al onze collega's die in de Duitse Bondsrepubliek werkzaam zijn, maar bovendien geeft hij een goede kijk op de germanistische afdelingen aan Duitse universiteiten en op de mogelijkheden die daar nog zijn voor het onderwijs van het Nederlands.
Naamsverandering. De Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde wijzigde in uitvoering van een Koninklijk Besluit van 20 april 1972 haar naam in: Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde.