Diogenes' Boekhandel, Lange Leemstraat 5, B-2000 Antwerpen, België (p.c.r. 961.26 t.n.v. Diogenes' Boekhandel, Antwerpen).
Institut Néerlandais (Paris). Programme 1970-1971. Zoals elk jaar richt dit instituut onder de leiding van de heer Sadi de Gorter, tevens Conseiller Culturel bij de Koninklijke Ambassade der Nederlanden, ook dit jaarweer een reeks tentoonstellingen, concerten, films en voordrachten in. Dit jaar staat het programma, dat kortgeleden aan belangstellenden in Frankrijk werd gestuurd, in het teken van het overlijden, in juli 1970, van de heer Frits Lugt, stichter van het Institut Néerlandais. Op 5 november jl. werd deze herdenking in het Inst. Néerl., 121, rue de Lille, Paris-VIIe, ingezet met een causerie van René Huyghe van de Académie Française, over het leven en het werk van deze verzamelaar, kunsthistoricus en maecenas. Te dier gelegenheid werd tevens een tentoonstelling gehouden van enkele van de kunststukken die door de heer Lugt verzameld werden. Van januari tot maart 1971 zal in het Louvre (Aile de Flore) een tentoonstelling uit het bezit van de heer Lugt worden gehouden, gewijd aan ‘Dessins des Anciens Pays-Bas de Van Eyck à Spranger’.
Uit het programma van de tentoonstellingen noteren we vooral: ‘La littérature néerlandaise contemporaine (livres, manuscrits, lettres, Documents)’ van 1 tot 12 december 1970. Er staan van november 1970 tot april 1971 niet minder dan twaalf voordrachten op het programma. Daaronder vermelden we:
‘Guillaume le Taciturne, prince d'Europe’, par Yves Cazaux, historien, op dinsdag 10 november 1970 te 21 uur.
‘Vingt années de poésie expérimentale en Flandre et aux Pays-Bas, par Eugène van Itterbeek, homme de lettres. Lecture de poèmes par le comédien Van Doude, op dinsdag 17 november 1970 te 21 uur.
‘Louis Couperas, décadent européen’, par Marc Galle, professeur à l'Institut national supérieur des Arts et du Spectacle de Bruxelles, sous la présidence de Francis Ambrière, homme de lettres, op woensdag 9 december 1970 te 21 uur.
Overzicht binnenlandse nederlandistiek. In N.e.M.-13 werd in de rubriek Activiteiten van de Werkcommissie, onder het hoofd Projekten van grotere omvang (blz. 17-18), vermeld dat de voorbereiding van ‘andere grotere projekten als die van een “Gids voor buitenlandse docenten en studerenden”... die... reeds lang op stapel staan, zeer tot onze spijt grotendeels (bleef) rusten’. De behoefte aan een dergelijke ‘gids’ bleek opnieuw tijdens het Vierde Colloquium en het bestuur van de i.v.n. besloot daarom met de uitvoering daarvan althans een begin te maken. Dit begin bestaat in een overzicht van de nederlandistiek aan Nederlandse en Belgische universiteiten, waartoe momenteel de universitaire