bestemming in Zuid-Afrika komen voor rekening van de Zuidafrikaanse regering. De stipendia voorzien niet in reis- en verblijfkosten van gezinsleden.
Het aanvraagformulier moet in tweevoud worden ingevuld. Bij de aanvraag dienen o.m. aanbevelingen van twee bij de studie in Nederland betrokken hoogleraren te worden overgelegd.
Voor de ene beschikbare Deense studiebeurs 1968/1969 en voor de drie beschikbare studiebeurzen voor hetzelfde jaar van de Verenigde Arabische Republiek zie bovenvermeld weekblad van het Departement van O. en W., zelfde nummer.
Uit een schrijven van de Minister van O. en W. aan ons van 23.11.1967 vernemen wij dat in het kader van het Nederlands-Zuidafrikaans Cultureel Verdrag door de Nederlandse regering ieder jaar zes stipendia en tien beurzen voor Zuid-Afrikanen ter beschikking worden gesteld. De beurzen zijn bestemd voor studenten, de stipendia voor wetenschappelijke werkers. Een aanvraag voor een Nederlandse beurs of stipendium dienen Zuidafrikaanders te richten tot het Departement van Onderwijs, Kuns en Wetenskap, Privaatsak 122, Pretoria. Deze selecteert de gegadigden en doet een desbetreffend voorstel aan het Ministerie van O. en W. te 's-Gravenhage.
Promotietoelagen. Een van de collega's in Duitsland stelde ons enige vragen naar aanleiding van Resolutie 6 van het Derde Colloquium betreffende promotiebeurzen voor begaafde buitenlandse nederlandisten. Wij namen aangaande deze zaak contact op met het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Uit het antwoord van O. en W. nemen wij het volgende over:
Promotietoelage voor Nederlanders voor promotie aan een Nederlandse universiteit. Men kan deze toelage ontvangen voor:
a. | kosten van levensonderhoud tot een maximum van 2 jaar, thans maximaal f 4100, -- per jaar |
b. | voor drukkosten van het proefschrift, eveneens tot een maximum van f 4100,--. |
Alleen Nederlanders die aan een Nederlandse universiteit willen promoveren komen voor deze regeling in aanmerking. Wanneer een buitenlander, met name een Duits student, in Nederland een promotieonderzoek wil verrichten, kan hij bij de DAAD een van de door het Nederlandse Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen beschikbaar gestelde beursen aanvragen. Voor zover bekend zijn nog nooit Duitse studenten die voor verdere studie in de Nederlandse taal, letterkunde, cultuur of kunstgeschiedenis een jaar in Nederland wilden studeren en een beurs hadden aangevraagd, hiervoor afgewezen. Indien nodig kan de beurs met enkele maanden worden verlengd.
Personen met een buitenlands ‘doctoraal’ examen worden niet zonder meer toegelaten tot promotie aan een Nederlandse universiteit. Wanneer men in Nederland wil promoveren en men heeft geen Nederlands doctoraal examen, kan een verzoek om vrijstelling van het afleggen van het Nederlands doctoraal examen worden ingediend bij de afdeling Algemene Zaken Wetenschappelijk Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen. Na advies te hebben gevraagd van de universiteit waar men wil promoveren, wordt de beslissing genomen.
Een buitenlander die aan een Nederlandse universiteit zal promoveren, kan bij de afdeling Internationale Betrekkingen van het Ministerie van O. en W. een tegemoetkoming in de drukkosten van het proefschrift aanvragen. In het algemeen zal hij dan hetzelfde bedrag ontvangen als Nederlanders in een soortgelijk geval. De kosten van levensonderhoud staan hierbuiten. Hierin is als regel voorzien hetzij door een beurs, hetzij dat betrokkene een functie als tijdelijk assistent aan een universiteit of hogeschool heeft of een werkkring elders.
Gratis abonnementen op Nederlandse vaktijdschriften voor Collega's met een klein budget. Daar verschillende Belgische instanties reeds sinds jaren Vlaamse vakbladen pro Deo aan de Collega's ter beschikking stellen, heeft de Werkcommissie zich, wat Nederlandse vaktijdschriften betreft, op 22 januari gewend tot het Ministerie van Curema, tot de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde en het Prins Bernhard Fonds.
Van de afdeling Letterkunde der Akademie is door ons bericht ontvangen, dat zij principieel bereid is publikaties van de Akademie die ons werkterrein bestrijken, aan de Collega's in het buitenland ter beschikking te stellen. Voorts heeft men ons verzoek doorgezonden aan Dr. D.P. Blok van de Centrale Commissie voor Onderzoek van het Nederlandse Volkseigen, Nieuwe Hoogstraat 17, Amsterdam. Deze heeft geantwoord, dat hij in principe