Lezingen en bijeenkomsten
(rubriek XII)
Bredero-herdenking te Amsterdam. Aan Uitleg van 15.1.1968 (nr. 104) ontlenen wij het volgend bericht:
Het Instituut voor Neerlandistiek van de Universiteit van Amsterdam organiseert op 24 juni a.s. een Bredero-herdenking, ter ere van de grote Amsterdamse kunstenaar die 350 jaar geleden overleed. Op deze dag zal een plechtige en feestelijke bijeenkomst worden belegd, terwijl voorts een Bredero-monument, vervaardigd door Prof. V.P.S. Esser in opdracht van het gemeentebestuur van Amsterdam zal worden onthuld nabij het Waaggebouw. Voorts zal op 26 september 1968 in de aula van de universiteit een Bredero-ochtend plaatsvinden, bestemd voor een groter publiek van geïnteresseerden. Zowel de redevoeringen van 24 juni en 26 september zullen in druk verschijnen, mogelijk tezamen met enkele belangrijke studies van oudere datum. Op 26 september zal voorts in de Waag een tentoonstelling worden geopend, die een duidelijk beeld zal geven van het vroeg-zeventiende eeuwse Amsterdam, met het accent op de activiteiten van Bredero als schilder en dichter. Er wordt naar gestreefd deze tentoonstelling op te luisteren door o.m. toneelscènes uit Bredero's werken.
Dank zij opdrachten van het Ministerie van C.R.M. zal een nieuwe uitgave van Bredero's werken worden tot stand gebracht, alsmede een Memoriaal van Bredero, samengesteld door Prof. Dr. G. Stuiveling.
30e Nederlands Filologencongres. Dit congres vindt op 10 en 11 april 1968 te Leiden plaats. Bij het verschijnen van deze aflevering zal het wel juist plaats gehad hebben.
Nederlandse Dagen te Brussel, 15 tot 19 mei 1968. Aan het programma, dat in Ons Erfdeel (XI, 3, blz. 202) verscheen, ontlenen wij het volgende: 15 mei te 20.00 uur: ‘Het Nederlands in de Wereld’ door Karel Jonckheere, Adjunkt-Kabinetschef van de Minister van Nederlandse Cultuur. 15 mei te 22.00 uur: Officiële opening van de Boekententoonstelling en de Tentoonstelling der Vlaamse Expressionisten door Mej. Dr. M. Klompé en de Heer Mr. R. van Elslande, respectievelijk Minister van Cultuur van Nederland en België. 18 mei te 20.30 uur: ‘Getuigenissen uit het Buitenland’: Dr. A. Hübner (Hamburg), Mevr. Dr. O. Krijtovà-Fuchsovà (Praag), Dr. S.A. Mironow (Moskou), de Heer E.C. Stillman (New York), de Heer P.K. King, M.A. (Cambridge), Dr. A. Mor (Genua) en Dr. L. Fessard (Parijs).
Elders vernamen wij, dat de boekententoonstelling zal worden gewijd aan het Nederlandse boek in vertaling.
Nederlandistiek in Groot-Brittannië. Aan Ons Erfdeel XI, 3, blz. 134 ontlenen wij het volgend bericht:
Op 11 december 1967 vergaderde te Londen het ‘Committee for the promotion of Dutch studies’ o.l.v. Dr. J.H. van Roijen, Ambassadeur der Nederlanden. De vergadering werd o.m. bijgewoond door Lord Annan, provost of University College, Mrs. Chilver, Principal of Bedford College, de Heren Braaksma, Van Dalsen en Blancquaert, respectievelijk van de Nederlandse, Zuidafrikaanse en Belgische Ambassades te Londen, en de Professoren Hurstfield (Historie), Weevers (Nederlandse taal- en letterkunde) en Swart (Nederlandse geschiedenis). De Nederlandse professoren hebben op deze bijeenkomst verslag uitgebracht over hun respectievelijke leeropdrachten in Bedford College en University College. Hieruit blijkt dat er in 1966-'67 elf tot vijftien studenten de cursussen van Nederlandse geschiedenis en instellingen van Prof. Swart hebben gevolgd en dat de grootste belangstelling uitgaat naar de 15e en 16e eeuw. De taalcursussen van Prof. Weevers worden regelmatig gevolgd door de studenten Duits en enkele ‘medievalisten’.
Een Frans-Nederlandse universitaire week in Dijon geopend. Op een bijeenkomst in Dijon onder leiding van Gallet de Santerre, rector van de universiteit van die stad, is gisteren een Frans-Nederlandse universitaire week geopend. De rector zei dat de Franse regering en speciaal de minister van onderwijs grote waarde hechten aan deze manifestatie.
De Nederlandse ambassadeur in Parijs, Mr. A.W.C. Baron Bentinck van Schoonheten, merkte op dat de studie van het Frans op de Nederlandse universiteiten numeriek gezien op de eerste plaats komt, voor het Engels en het Duits. In Frankrijk tellen nu de universiteiten van Parijs, Straatsburg, Rijsel en Besançon enkele honderden studenten Nederlands.