Zomercursus Nederlandse taal- en letterkunde te Hasselt (B. Limburg). Het Postuniversitair Centrum van de Provincie Limburg (Dr. Willemsstraat 23, Hasselt) heeft plannen om in de nabije toekomst (wellicht deze zomer al) een zomercursus in de Nederlandse taal- en letterkunde voor buitenlanders in te richten. Deze cursus zou dan kunnen worden beschouwd als een tegenhanger van de ‘Utrechtse’ (thans Nijmeegse) zomercursus in de Nederlandse taal en cultuur. De realisatie van dit project, zou in zeker opzicht tegemoet kunnen komen aan de wens, uitgesproken door het Tweede Colloquium (Brussel, 1964 - resolutie 7) om een Nederlandstalige cursus in Nederlandse taal en cultuur in te richten, beurtelings in België en in Nederland, liefst in de maand augustus.
Zomercursussen Bergen (N.H.), 1968. Onder de cursussen die dit jaar door de Volkshogeschool te Bergen worden ingericht zijn er enkele die van direct belang zijn voor buitenlandse studenten in de nederlandistiek:
Op de Zandhoeve: van 1 tot 12 juli 1968.
‘Meet the Netherlands’. Een internationale cursus, bestemd voor buitenlanders om Nederland te leren kennen en voor Nederlanders om buitenlanders te ontmoeten en het eigen land te zien door de ogen van een bezoeker. Voertaal Engels. Kosten: f 80,-.
Op de Zandhoeve: van 27 juli tot 3 augustus 1968.
‘Noors-Nederlandse ontmoeting’. Een cursus voor Denen, Noren, Zweden, Finnen en IJslanders, die wensen kennis te maken met Nederland, en voor Nederlanders en andere buitenlanders die geïnteresseerd zijn in de Scandinavische landen. Voertaal vermoedelijk Engels; kennis van een Scandinavische taal is nuttig. Kosten: f 80,-.
Op Het Oude Hof: van 17 tot 24 augustus 1968.
‘Nederland 1968’. Een cursus voor buitenlanders, die de Nederlandse taal bestuderen en die ook de Nederlandse samenleving en cultuur beter willen leren kennen. Tot de deelnemers horen ook Nederlanders; elke dag wordt er een uur besteed aan ‘moeilijkheden van de Nederlandse taal voor buitenlanders’. In gesprekken en verkenningen zal getracht worden zowel van buitenaf als van binnenuit samen een beeld op te bouwen van Nederland. Wat cultuur en samenleving betreft, worden er inleidingen en vraaggesprekken gehouden over de politieke, sociale en culturele situatie, o.a. provo en wat er op volgde, nieuwe politieke partijen, overbevolking?, hedendaagse kunst in en buiten Amsterdam, pers, radio en televisie. Het is de bedoeling op deze punten Nederland te vergelijken met andere landen. Discussie en gesprek zullen dus een grote rol spelen. Voertaal Nederlands. Kosten: f 80,-.
Al deze cursussen staan open voor ieder, die ten minste 18 jaar is en bereid is actief aan het programma deel te nemen. Het cursusgeld omvat zowel het volledig verblijf als het programma. Nadere inlichtingen zijn verkrijgbaar op het adres: Volkshogeschool Bergen, Noord-Holland.
Cursus Nederlands voor Duitse leraren. 14-20 januari l.l. had in ‘'t Hof van Gelre' te Lochem de eerste door het Ministerie van O. en W. (Dr. J.B. Drewes) georganiseerde cursus als bovenvermeld plaats, die naar het oordeel van de deelnemers een groot succes is geworden. ‘Es hat sich mehr als gelohnt’ schreef de toenmalige voorzitter van de Kring leraren Nederlands aan Duitse scholen, Oberstudienrat Hans Combecher, ons. (de nieuwgekozen voorzitter van deze kring is thans Oberstudienrat Bernhard Betten, 58 Iserlohn (Westf.), Mendenerstrasse 14B).
De cursus was verdeeld in drie groepen: minst, meer en meest gevorderden. Voordrachten, discussies, studie-uren en excursies wisselden elkaar af. Zo waren er lezingen van Dr. Drewes over ‘Het onderwijs in Nederland’, van Dr. Moora, directeur van het Lochemse schoolcentrum, over de Mammoet-wet, van de Heer Combecher over ‘De Nederlanders in de ogen van de Duitsers en omgekeerd’, van Prof. Vermeeren (Keulen) over ‘Spiegel der Nederlandse Filologie, doeleinden en mogelijkheden’; voorts voordrachten over ‘Grammaticale verschillen tussen de Duitse en Nederlandse taal’, over ‘Het polderland’, enz. Moge deze eerste cursus van deze soort een zwaluw zijn die wèl lente maakt, d.w.z. moge hij tot een vaste traditie worden, wellicht afwisselend in Nederland en in Vlaanderen!