Neerlandica extra Muros. Jaargang 1967
(1967)– [tijdschrift] Neerlandica extra Muros / Internationale Neerlandistiek– Auteursrechtelijk beschermdNieuwe docentschappen en mutatiesGa naar voetnoot1)
| |
EuropaUniversiteit te Bonn. Van Prof. Dr. R. Schützeichel vernemen wij dat in zijn leeropdracht ook het Nederlands een plaats heeft. Deze leeropdracht luidt: ‘Altere Germanistik einschliesslich des Niederländischen’. Wij hebben dus Prof. Schützeichel met vreugde in onze docentenlijst opgenomen.
Nadere bijzonderheden over de nieuwe lector te Frankfort a.d. Main. Lic. J. Adriaens werd 30.8.1942 te Sint-Denijs (België) geboren; hij studeerde aan de Universiteit van Leuven twee semesters geneeskunde (1960-1961), daarna Germaanse filologie; hij behaalde in 1965 cum laude zijn licentiaatsgraad met een verhandeling over de Vlaamse schrijver Lode Baekelmans; was sept. 1965 tot okt. 1966 leraar M.O. in België. | |
[pagina 4]
| |
Op 1 oktober 1966 werd Lic. Adriaens tot lector te Frankfort a.d. Main benoemd als opvolger van zijn landgenoot Lic. J.G. Wilmots.
Nieuws uit Heidelberg. Van de Heer H.L. Bonger vernemen wij dat hij sinds 1964 werkzaam is aan het Tolkeninstituut te Heidelberg. Hij kwam oorspronkelijk als N.O.I.B-uitwisselingsstudent naar Germersheim; slaagde begin 1964 voor het tolkexamen Engels en Italiaans en kreeg kort daarop een leeropdracht aan genoemd Tolkeninstituut. In het zomersemester 1965 werd deze leeropdracht veranderd in een half lectoraat. Voor het komende semester is hem een volledig lectoraat toegezegd. In 1965 en '66 werkte de Heer Bonger tijdens de universitaire vakanties in Brussel als tolk bij de E.E.C. (zie verder ook bij Mainz/Germersheim).
Over de opvolgster van Dr. Wiencke te Kiel, Mevr. Drs. Th. Wilberg-Schuurman kunnen wij thans de volgende gegevens meedelen: Mevr. Wilberg-Schuurman werd 17.12.1940 te Alkmaar geboren. Zij studeerde te Leiden bij Prof. v.d. Waal kunstgeschiedenis. Na haar kandidaatsexamen (1962) studeerde zij met een beurs van de D.A.A.D. in München; na haar doctoraal (1964) werkte zij met een beurs van de Oostenrijkse regering aan een dissertatie. Sinds september 1966 is Mevr. Wilberg met een Oostenrijks kunsthistoricus gehuwd.
Over het nieuwe staflid te Keulen, de Heer J.W.G. Anschütz kunnen wij nog geen nadere biografische bijzonderheden geven.
De Heer H.L. Bonger ook in Mainz/Germersheim. Zoals reeds vermeld, kwam de heer Bonger in het wintersemester 1960-1961 als uitwisselingsstudent van het N.O.I.B. te Breukelen, naar Germersheim. Sindsdien is hij met een leeropdracht verbonden aan het Auslands- und Dolmetscherinstitut aldaar. Sinds de zgn. Auslandskorrespondentenprüfung voor het hele instituut is afgeschaft, bestaat er in Germersheim geen gelegenheid meer een examen in het Nederlands af te leggen. Slechts een relatief klein aantal studenten (20-30) studeert Nederlands nog als derde taal. Een verbetering van de positie van het Nederlands wordt sinds lang overwogen, maar is tot nu toe, vooral om financiële redenen, nog uitgesteld.
Mutatie in Saarland. Mevrouw L. Jochum-Dönszelmann bericht ons dat de Heer de Werd, die als Lehrbeauftragter werkzaam was aan het Tolkeninstituut van de Universiteit van Saarland te Saarbrücken, in de zomer van 1966 naar Nederland is teruggekeerd. Na zijn vertrek heeft Mevrouw Jochum het werk dat zij samen met de Heer de Werd verrichtte, alleen voortgezet. In het volgend nummer van N.E.M. hopen wij meer over deze mutatie te kunnen meedelen.
Over de opvolgster van Mej. B. Vlugter in Straatsburg, Mej. A. van de Ven, ontbreken ons nog steeds nadere gegevens.
Tweede lectoraat voor Nederlands te Cambridge. Naar het Ministerie van O. en W. ons meedeelde, werd Drs. Seuren van de R.U. te Groningen op kosten van het ministerie naar Cambridge uitgezonden om er een methode voor moderne leermiddelen Nederlands voor Engelstaligen uit te werken. Intussen is de Heer Seuren door de Universiteit te Cambridge tot tweede lector naast Peter King, M.A. benoemd. Zijn werk aan bovengenoemde methode zal hij echter, zij het in een wat langzamer tempo, voortzetten.
In Glasgow geen Nederlands meer? De afdeling Culturele Zaken van de Nederlandse Ambassade te Londen deelde ons mede dat Dr. med. P.H. Markesteyn uit Glasgow is vertrokken. Over zijn opvolging bestaat nog geen zekerheid. Dr. Markesteyn gaf zijn lessen aan het Extra Mural Department van de Universiteit van Glasgow.
Nadere gegevens over Mej. Dr. Goossens, assistent-lecturer bij de leerstoel van Prof. Weevers te Londen (Bedford College). Mej. Drs. F.E. Goossens werd 15.5.1940 te Semarang (Indonesië) geboren; zij studeerde Engelse taal- en letterkunde aan de R.U. te Utrecht, waar zij in 1965 haar doctoraal examen deed. Sinds oktober 1965 is zij assistent-lecturer aan Bedford College. Over de tweede nieuwe assistent-lecturer aan Bedford College, Mej. Drs. A.J. Flipse zijn ons nog geen bijzonderheden bekend. | |
[pagina 5]
| |
Nederlands in Zweden. Tijdens een gesprek dat Dr. J. de Rooy in december 1966 had met het Dagelijks Bestuur van de Werkcommissie, deelde hij mee, alleen nog te doceren aan de Universiteit van Stockholm. Zijn taak in Uppsala is geheel overgenomen door Mej. Lic. A. Delfosse, over wie wij in N.E.M. 7 al enige gegevens naar voren brachten. | |
Verenigde StatenOver de nieuwe Assistant Professor aan de University of California, de Heer Johan P. Snapper, M.A. ontvingen wij van de Heer H.A. Hoogendoorn, Ambassaderaad voor Pers en Culturele Zaken te Washington, de volgende bijzonderheden: de Heer J.P. Snapper, M.A. werd in 1935 in Nederland geboren, hij emigreerde in 1949 naar de Verenigde Staten, waar hij aan Calvin College (Grand Rapids) zijn Bachelor's Degree in de filosofie behaalde en daarna aan de Universiteit van Chicago zijn Master's Degree in het Duits. Hij bereidt een proefschrift voor over een onderwerp uit de Duitse Letterkunde in de 18e eeuw. | |
Zuid AfrikaMutaties in Zuid-Afrika. Van Prof. Dr. Ernst van Heerden van de Universiteit van die Witwatersrand in Johannesburg ontvingen wij ook dit jaar weer in dank de lijst van docenten in de nederlandistiek aan Zuidafrikaanse universiteiten, zoals deze er volgens de hem beschikbare gegevens uit zou moeten zien. Het aantal universiteiten waar Nederlands gedoceerd wordt is met één vermeerderd, te weten de Randse Afrikaanse Universiteit te Johannesburg. Docent in het Nederlands is hier Dr. F.I.J. van Rensburg, tot voor kort verbonden aan de Universiteit van die Oranje-Vrijstaat. Dr. J.G.H. Combrinck werd van de Universiteit van Natal te Pietermaritzburg overgeplaatst naar de andere standplaats van dezelfde universiteit, n.l. die te Durban. Nieuw zijn voor ons de namen van: de Heer A.D. de V. Cluver, Universiteit van die Witwatersrand, Johannesburg; de Heer V. Webb, Universiteit van Natal te Pietermaritzburg, Dr. E. Botha, Universiteit van Pretoria; eveneens aan de Universiteit van Pretoria de Heer H.J. van Eetveldt; de Heer F.A. Ponelis, Universiteit van Suid-Afrika, Pretoria; Prof. Dr. W.E.G. Louw, Universiteit van Stellenbosch; de heer L.B. Odendaal, Universiteitskollege van die Noorde, Turfloop oor Pietersburg.
Van Dr. W. Jonckheere vernemen wij dat hij van de Universiteit van Port Elizabeth, waar hij tijdelijk een lectoraat vervulde, is overgeplaatst naar de Rhodes Universiteit te Grahamstad. |