Bijzondere prestaties van onze docenten
Dr. J. Smit (Melbourne) gewoon hoogleraar. Naar wij zojuist van Dr. J. Smit, reader aan de Universiteit te Melbourne en hoofd van het omvangrijk Nederlands instituut aldaar, vernemen, is hij met ingang van 1 augustus 1965 tot gewoon hoogleraar benoemd. Wij bieden Prof. Smit met deze bevordering onze oprechte gelukwensen aan. Prof. Smit tekent bij zijn mededeling aan dat dit niet betekent dat hiermee te Melbourne een ‘leerstoel in het Nederlands’ zou zijn gevestigd. Het betreft hier uitdrukkelijk een ‘personal chair’, wat wil zeggen, dat na zijn aftreden er niet automatisch een vacant hoogleraarschap zal zijn.
‘Habilitation’ Dr. K.R.G. Worgt. Blijkens een bericht van Dr. G. Lerchner, wetenschappelijk ‘Oberassistent’ met leeropdracht voor Nederlands aan het ‘Institut für Deutsche und Germanische Philologie’ van de Karl-Marx-Universiteit te Leipzig, heeft Dr. K.R.G. Worgt, waarnemend ‘Dozent’ en lector in het Nederlands aldaar, zijn ‘Habilitation’ op 4.6.1965 afgesloten met een openbare verdediging van zijn proefschrift Dubbelvormen in 't Nederlands. Adviseurs hierbij waren de professoren Frings, Weijnen en Grosse.
Promotie Dr. J. de Rooy. Op 9.7.1965 promoveerde aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen met als promotor Prof. Dr. A.A. Weijnen, de Nederlandse lector te Stockholm en Uppsala, Drs. J. de Rooy, op een proefschrift getiteld: Als - Of - Dat, een semantisch-onomasiologische studie over enkele subordinerende conjuncties in het A.B.N., de Nederlandse dialecten en het Fries, vergelijkend-synchronisch beschouwd, Van Gorkum, Assen, z.j. (203 blzz.).
Wij wensen de jonge doctor van harte geluk en betreuren het dat door verschillende omstandigheden geen vertegenwoordiger van de Werkcommissie bij de promotie aanwezig kon zijn.
Departement Nederlandse Cultuurgeschiedenis Universiteit van Kaapstad. Wij ontvingen het ‘Verslag van de werkzaamheden van het Departement van Nederlandse Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Kaapstad gedurende 15 februari 1964-15 februari 1965’, waaruit men een indruk krijgt van de grote opzet van dit instituut, de activiteit van zijn directeur. Prof. Dr. D. Bax, en diens medewerkers en van de krachtige ondersteuning die het instituut van de zijde der Universiteit geniet.
Buitenlandse ‘Voorlichting’ omtrent het Nederlands. Herhaaldelijk komt het voor dat ons staaltjes van foutieve, ja vaak onzinnige ‘voorlichting’ in buitenlandse publicaties betreffende ons land, volk, taal en cultuur toegezonden worden. Zo stuurt de Heer Combecher ons een citaat uit het door een bekende Zwitserse uitgever, het Francke Verlag te Bern, 1964 uitgegeven Dalp-Taschenbuch 377, waar wij op blz. 62 te lezen krijgen: ‘Im Königreich der Niederlande spricht man deutsche Mundarten.....’ en iets verder ‘Seit 1840 entstand im Königreich Belgien die Bewegung der Vlaminganten gegen die niederländische Schriftsprache’. Als auteur van dit fraais wordt een Dr. Phil, Studiendirektor im Ruhestand aus Berlin vermeld. Soortgelijk opzienbarend nieuws signaleert ‘Onze Taal’, juninummer 1965, in een andere Zwitsere uitgave Die Schweiz heute, Aarau 1964, en wijdt er een ironisch artikel aan. In Het Parool van 15.9.1965 troffen wij een recensie aan van een geschrift: Belgien und die Niederlande, Kohlhammer Verlag, Stuttgart, dat eveneens van onjuistheden blijkt te wemelen.