Publicaties in eigen kring
In de eerste plaats wijzen wij hier op W.A.P. Smit en P. Brachin: ‘Vondel’, Parijs, Didier, 1964, uitgegeven in de serie: ‘Etudes de Littérature Etrangère et Comparée’, die een samenvatting in samenwerking met de auteur door Prof. Brachin van Prof. Smits driedelig werk ‘Van Pascha tot Noah’ geeft en waaraan de eerste een uitnemende biografische inleiding, die Smits werk niet bevat, heeft doen voorafgaan. Zeker leende het oorspronkelijke werk zich bijzonder voor een bewerking in een wereldtaal, waarin slechts weinig vertalingen van Vondels drama's beschikbaar zijn, daar het zich minder op de artistieke waarde en de esthetische situering van onze grote barokdichter dan op een duiding van diens bedoelingen en werkmethodes toelegt. Toch geeft deze uitgave Marcel Bataillon, directeur van de ‘Bibliothèque de littérature comparée’ in zijn voorwoord zeer terecht aanleiding voor tweetalige uitgaven van Vondels voornaamste werken te pleiten.
Van Prof. E.H. Kossmann verscheen bij Lewis te Londen zijn op 13 mei 1963 te University College gehouden inaugurale rede: ‘In praise of the Dutch Republic: some seventeenth Century attitudes’.
Dr. R.P. Meyer publiceerde in ‘Merlijn’ een korte bijdrage over de uitgave der Verzamelde Werken van de dichter, over wie hij indertijd zijn dissertatie schreef, onder de titel ‘Querido's Achterberg’.
Van Prof. W. Thys vermelden wij zijn boeiende bijdrage: ‘Nederlands onderwijzen aan een Universiteit in Frans Vlaanderen’ in Ons Erfdeel, 7de jrg. nr. 2 (december 1963), dat met aardige illustraties verlucht, niet alleen belangwekkende bijzonderheden inzake het onderwerp in engere zin meedeelt, doch tevens laat zien, welke merkwaardige toestanden de veelgeroemde historia en traditio ons soms plegen op te lepelen of voor te schotelen. Zo deelt Dr. Thys mee, dat het regime van de rector van de ‘Académie de Lille’ zich niet alleen uitstrekt tot grote delen van Noord-Frankrijk, doch zelfs tot Engeland. In dit gebied zijn alle onderwijsinstellingen, zowel lagere, middelbare als hogere aan het gezag van de Rector van Rijsel onderworpen. ‘Excusez du peu’ is men geneigd te fluisteren. In dezelfde aflevering van ‘Ons Erfdeel’ treffen wij een zo boeiend en leerzaam overzicht ‘Onderwijs en verspreiding van het Nederlands in Zuid-Afrika’ door Prof. Dr. Wilfried de Pauw uit Pretoria aan, dat ons Commissielid Drs. J.Z. Uys M.A., die op zich nam over een gelijksoortig onderwerp een bijdrage voor het door ons uit te geven ‘Liber Memorialis’ betreffende het Nederlands onderwijs in den vreemde te leveren, hieraan een zware concurrent zal hebben.
Bedenkt men, dat asst. Prof. Shibusawa eveneens in ‘Ons Erfdeel’ een uitnemend artikel over het Nederlands onderwijs in Japan schreef, waarop wij in een ander verband terugkomen en dat, na bijdragen van Drs. J.H. Meter, Prof. C. van Heerden, Mevr. A.C. Gewin-Salm, Peter King M.A. en Dr. J.M. Jalink over het Nederlands onderwijs aan hun universiteiten nu ook Mej. Drs. G. de Vries een belangwekkend stuk over het onderwijs in dit vak te Kopenhagen in ‘Neerlandia’ (1964, 2) publiceerde, dan schijnt het wel, dat er de laatste tijd in de openbaarheid betreffende het onderwijs in de neerlandistiek buitengaats behoorlijk schot begint te komen. Want behalve deze beide periodieken besteden ook ‘Levende Talen’, ‘De nieuwe Taalgids’, de N.R.C.-, ‘De (Brusselse) Standaard’, het mooi geïllustreerde, op glanspapier uitgegeven, maandblad ‘De Periscoop’ enz. geregeld aandacht aan ons centrale thema en aan de publicaties van de Werkcommissie. Een groot verschil met nog pas enkele jaren geleden!
In ‘Levende Talen’ 211, bl. 511 wordt een nieuw werk van Prof. Dr. B. Hunningher (Columbia University, New York) vermeld: ‘Kruistocht op Broadway’, 's-Gravenhage, Bakker/Daamen, waarvan wij op een exemplaar voor onze Centrale Verzameling hopen.