Plaatsnamen
Paul Van Hauwermeiren
De namen van onze provincies
Nederland en België tellen samen tweeëntwintig provincies. De meeste daarvan dragen een naam die ze al hadden in de tijd van de XVII Provinciën en die teruggaat tot in de middeleeuwen: Drenthe, Friesland, Gelderland (Gelre), Groningen, Henegouwen, Namen, Overijssel, Utrecht en Zeeland. De provincie Luik heeft de naam overgenomen van het prinsbisdom Luik, dat niet tot de XVII Provinciën behoorde.
De grootste, dichtstbevolkte of anderszins belangrijke gebieden van de XVII Provinciën zijn gesplitst: de voormalige graafschappen Holland en Vlaanderen werden verdeeld in Noord-Holland en Zuid-Holland, respectievelijk Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen. Limburg en Luxemburg worden verdeeld tussen twee staten. Wat Limburg betreft, zijn dat Nederland en België, voor Luxemburg zijn die twee staten België en het Groothertogdom Luxemburg. De namen voor de gehele gebieden, Limburg en Luxemburg, werden behouden voor de delen aan beide zijden van de landsgrenzen.
Om de twee provincies Limburg van elkaar te onderscheiden, zeggen we wel eens Nederlands-Limburg en Belgisch-Limburg. Die niet-officiële benamingen geven niet aan waar de twee gelijknamige provincies gelegen zijn ten opzichte van elkaar. De twee Limburgse gouverneurs hebben onlangs voor hun provincies dan ook twee andere namen voorgesteld. Zij verkiezen Oost-Limburg voor Nederlands-Limburg en West-Limburg voor Belgisch-Limburg. De namen die de twee gouverneurs voorstellen, zijn gevormd zoals die van de provincies waarin de voormalige graafschappen Holland en Vlaanderen zijn verdeeld. Provincienamen als Noord-Holland en West-Vlaanderen zijn samenstellingen: het tweede lid is een aardrijkskundige naam, het eerste is een windrichting die een deel van het genoemde gebied aanduidt.
Het hertogdom Brabant is niet ingedeeld in twee provincies, maar in drie en later zelfs in vier: Noord-Brabant, Antwerpen en Brabant, dat vanaf 1 januari 1995 is gesplitst in Vlaams-Brabant en Waals-Brabant. Van de huidige vier Brabantse provincies heeft alleen de Nederlandse provincie Noord-Brabant een naam die gevormd is volgens hetzelfde principe als de namen Noord-Holland, Zuid-Holland, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen, Oost-Limburg en West-Limburg. Voor de Brabantse provincies in België is dus afgeweken van de manier van benoemen die voor de deelgebieden van de voormalige graafschappen Holland en Vlaanderen is gebruikt en nu ook voor de Limburgse deelgebieden wordt voorgesteld.
De vroegere provincie Brabant was slechts het zuidelijke deel van het voormalige hertogdom Brabant, maar ze werd toch naar dat grotere geheel genoemd. Ze bestond uit een Nederlandstalig deel, een Franstalig deel en het officieel tweetalige gebied Brussel. Als gevolg van de staatshervorming van 1995 werd België ingedeeld in eentalige provincies. De provincie Brabant werd gesplitst in het Nederlandstalige Vlaams-Brabant en het Franstalige Waals-Brabant. De Brusselse gemeenten, die officieel tweetalig zijn, werden uit de provinciale indeling gelicht en kregen het statuut van Hoofdstedelijk Gewest.