Dick Wortels column
De Belgische nummerplaat
Het schijnt dat Belgische flitspalen vooral Nederlanders flitsen. Wanneer ze met hoge snelheid op zo'n brede Belgische snelweg scheuren, worden juist zij geflitst en gaan op de bon. De Belg die hem in zijn bolide met nog hogere snelheid inhaalt, krijgt geen bon. Dat vinden Nederlanders niet eerlijk.
Dat komt door die rood-witte Belgische nummerplaat. Moeilijk leesbaar voor de flitspaal. De regering heeft dat uitgezocht. Op een nacht stuurde zij drie politiewagens de Belgische snelweg op. Een met een rood-witte, een met een zwart-witte en de derde met een zwart-gele nummerplaat. Met ruim 200 km per uur scheurden ze door rode stoplichten en langs wegopbrekingen. Onbetwiste winnaar was de wagen met de zwart-gele nummerplaat.
Een Belgische, rood-witte nummerplaat
Maar daar komt gelukkig een eind aan. De Belgische regering heeft besloten dat het rood-witte nummerbord wordt vervangen door een zwart-gele, dus met zwarte letters en cijfers tegen een gele achtergrond. Zoals in Nederland.
Eindelijk gerechtigheid. Ook de scheurende Belgen gaan voortaan op de bon.
Staatssecretaris Schouppe, die over de nummerplaten gaat, dacht dat dat zomaar kon. Even snel besluiten en dan uitvoeren. Maar dit is België en daar loopt Joëlle Milquet rond, beter bekend - zelfs in Nederland - als Madame Non. Als ze de kleuren zwart en geel ziet, loopt ze rood aan, want die kleurencombinatie komt ook voor in de Vlaamse vlag: een zwarte leeuw op een gele achtergrond. ‘Wij gaan hier in Wallonië niet met een Vlaams kenteken rijden’, tierde ze. Schouppe zocht onmiddellijk naar een compromis en stelde voor om een rood randje om de nummerplaat aan te brengen. Dan heb je alle kleuren van de Belgische vlag. Een echt Belgisch compromis.
Maar inmiddels viel de Regering-Leterme. Zou de kwestie van de kleuren van het Belgische kenteken naast de kwestie Brussel-Halle-Vilvoorde ook op het bordje van de formateurs van het nieuwe Belgische kabinet terechtkomen? Nee, hoor. De demissionaire minister nam op de valreep een krachtdadig besluit en loste het netelige probleem op: het Belgische kenteken blijft rood-wit. En dat vinden Nederlanders niet eerlijk, want zij willen ook scheuren op die brede Belgische wegen.
Dick Wortel