Vrije tijd
Paul Spapens
Fietsroutenetwerk brengt recreatiefietser overal in Vlaanderen en Nederland
Een geniale Belgisch-Limburgse uitvinding
Een fietsster bestudeert een bord met knooppunten. Het bord geeft een overzicht van de routes die kunnen worden gevolgd. Deze foto is gemaakt aan de Nederlandse kant van de grens, in Biest-Houtakker, een kerkdorp van Hilvarenbeek in Noord-Brabant. (foto Paul Spapens)
De Vlaamse publieke omroep Radio 2 riep in 2006 de luisteraars op om een Vlaams ‘achtste wereldwonder’ te benoemen. De oproep was ingegeven door een Zwitsers initiatief tot het kiezen van zeven nieuwe wereldwonderen. Het leek de radiomakers van Radio 2 wel een leuke gedachte dat er dan ook nog wel een achtste wereldwonder bij kon. De Vlamingen reageerden massaal. Dat resulteerde in veel stemmen voor onder meer de Zimmertoren in Lier, het carnaval van Aalst en de onvolprezen trappist van de abdij van Westvleteren. Maar de grote meerderheid, namelijk 45 procent oftewel 15.000 stemmers, zette het fietsroutenetwerk in Belgisch-Limburg op de eerste plaats. Sindsdien is de Belgisch-Limburgse uitvinding dus het achtste wereldwonder, althans in Vlaanderen.
En ook in Nederland, want het geniale systeem dat het recreatieve fietsen tot een waar genoegen heeft gemaakt, is uitgerold over heel Vlaanderen en Nederland. Het wordt ook wel toegepast in Noord-Rijnland-Westfalen, de Duitse deelstaat die grenst aan België en Nederland, weet woordvoerder Marc Verstraten van het toerismebureau van Belgisch-Limburg. Vorig jaar kreeg het bureau informatieverzoeken uit Tsjechië en Italië. Of daar inmiddels ook fietsroutenetwerken zijn uitgezet, is niet bekend.
Belgisch-Limburg vierde in de zomer van 2010 het feit dat in die provincie vijftien jaar geleden het eerste bord werd geplaatst van een fietsroutenetwerk. ‘Dat is’, definieert Marc