die Dolf Middelhoff maakte.
Jet Hollemans is begonnen via de Oude Lijn: van Amsterdam via Haarlem en Den Haag naar Rotterdam (het eerste stukje daarvan is de eerste spoorlijn van Nederland uit 1839). En in België en Frankrijk natuurlijk via Mons (Bergen) en Saint-Quentin. ‘Niks HSL, lekker langzaam.’ Zodoende is het boek opgebouwd in drie delen: Nederland, met 30 stations tussen Amsterdam Centraal en Roosendaal; België, met 45 stations tussen Essen en Quévy, en Frankrijk, met 28 stations tussen Hautmont en Paris Gare du Nord.
Het aardige is dat de beschrijvingen heel afwisselend zijn. Nu eens wordt er een stationnetje beschreven - variërend van ‘geen prettige plaats’ (Antwerpen-Noorderdokken, BE) tot mooi (Berendrecht, NL): ‘Het is van een verpletterende eenvoud, het is functioneel, het is een aangename plek’. Dan weer gaat de aandacht naar de (wijde) omgeving of een stukje geschiedenis of achtergrond. Oudenbosch (NL) blijkt een onderwijscentrum te zijn; de fotograaf heeft er vroeger nog op internaat gezeten, en dus verkennen we met de schrijfster en de fotograaf zijn
In het Musée départemental Matisse, Palais Fénelon, Le Cateau-Cambrésis
schoolgebouwen, maar we lopen met hen ook even de basiliek in Italiaanse stijl binnen. Elders maken we een wandeling, bv. vanaf station Kontich (BE): we zien eerst lintbebouwing, opvallende brievenbussen in een nieuwbouwwijk, en dan komen we aan het boerenland en volgen we de toeristische route van het Pallieterland.
Het boek staat boordevol toeristische tips, allemaal opgehangen aan een stopplaats. Stap uit in Haarlem (NL) voor het Teylers Museum, of in Braine-le-Comte ('s-Gravenbrakel, BE) als je het hellend vlak van Ronquières wilt zien. Of neem je tijd in Le Cateau-Cambrésis (FR) voor het Musée Henri Matisse. Als achtergrondinformatie lees je dat de schilder Matisse (1869-1954) hier werd geboren, zijn carrière in deze streek begon en er op het eind van zijn leven zijn eigen museum stichtte (met werk van hemzelf, tijdgenoten en vrienden).
Zoals gezegd, Jet Holleman heeft de reis naar Parijs in etappes gemaakt. Als je het traject in één keer wilt afleggen, heb je zes à zeven weken nodig als je gemiddeld in twee stations per dag uitstapt, zoals Jet Holleman. Wie zoveel vakantie niet heeft, maar toch een stukje wil reizen per stoptrein, vindt voor daguitstapjes of verlengde weekends genoeg ideeën. En wie thuis wil blijven, reist met dit boekje heel wat af, zittend in zijn luie stoel, genietend van de tekst én de mooie zwart-witfoto's.
Jet Holleman, De stoptrein naar Parijs, fotografie Dolf Middelhoff, Uitgeverij KunstMag, Zutphen, 2009, ISBN 978 90 75979 19 0, 228 pp. Prijs: €24,95.