Imperatieven: stuk voor stuk leren?
In veel beschrijvingen van bevelende zinnen in het Nederlands, zoals in de ANS, wordt kort ingegaan op het imperativische voltooid deelwoord. Het is bekend dat dat soort imperatieven voorkomt bij een heel beperkte groep werkwoorden. Willy Vandeweghe merkt in zijn Grammatica van de Nederlandse zin bijvoorbeeld op dat het gebruik van voltooide deelwoorden in bevelen voorkomt in stereotiepe wendingen. De Groningse taalkundige Jack Hoeksema heeft in zijn werk over die constructie op grond van haar beperkte productiviteit de volgende hypothese geformuleerd:
Niet-finiete imperatieven zijn ‘gelexicaliseerd’. Het gaat hier niet om vrije combinaties van werkwoordsvormen met hun complementen en bepalingen, maar het betreft idiomen die stuk voor stuk geleerd dienen te worden.
Er zijn twee typen niet-finiete imperatieven: infinitieven als Oppassen! en voltooide deelwoorden als Opgepast! Ook het gebruik van de infinitief als imperatief zou volgens de hypothese dus gelexicaliseerd zijn. Toch zijn de beperkingen op de imperativische infinitief van een heel andere aard dan die op het imperativische voltooid deelwoord. Hoeksema geeft voorbeelden als de volgende, waaruit blijkt dat inderdaad niet zomaar elke infinitief gebruikt kan worden als bevelende zin:
niet aankomen! / niet aanraken! / niet betreden! / niet bang zijn!
(oké als bevel)
aankomen! / aanraken! / betreden! / bang zijn! (niet oké als bevel)
uitkijken! / opletten! / afblijven! (oké als bevel)
niet uitkijken! / niet opletten! / niet afblijven! (niet oké als bevel)
De infinitieven van werkwoorden als aankomen kunnen inderdaad alleen de imperatieffunctie krijgen in combinatie met ontkenning. De omgekeerde situatie zien we bij infinitieven als afblijven. Dezelfde beperking is ook (tot op zekere hoogte) van toepassing op de finiete gebiedende wijs van het werkwoord:
kom er niet aan! / raak het niet aan! / wees niet bang! (oké als bevel)
kom eraan! / raak het aan! / wees bang! (niet oké als bevel)
kijk uit! / let op! / blijf af! (oké als bevel)
kijk niet uit! / let niet op! / blijf niet af! (niet oké als bevel)
De beperkingen op het gebruik van de infinitief als imperatief vinden we dus ook bij gewone imperatiefvormen.
Het is dus maar de vraag of imperativische infinitieven inderdaad gelexicaliseerd zijn (oftewel idiomen vormen die stuk voor stuk geleerd moeten worden). Voor de voltooide deelwoorden als Opgepast! is de stelling in elk geval minder problematisch, omdat ze inderdaad slechts mogelijk zijn bij een heel selecte en afgebakende groep werkwoorden, zoals straks zal blijken.