Oude jenever
Jenever raakte in de verdrukking, vooral de kwalitatief superieure oude. In de jaren zeventig werd het steeds moeilijker die te bemachtigen en toen ik in 1980 in een kleine slijterij in
Nationaal Jenevermuseum, Hasselt
(© Stefan De Wickere, Nationaal Jenevermuseum)
Dordrecht een fles ambachtelijk gemaakte heel oude jenever kocht, kreeg ik te horen: ‘Mijnheer, dat is zo'n succes. Ze komen er zelfs voor uit Amsterdam.’ Overigens kwamen toen ook in andere steden kleine producenten op die meer aandacht aan kwaliteit gingen besteden.
Nog steeds is het zo dat de kwaliteit van de jenever in de horeca vaak beneden peil blijft. Meestal wordt alleen jonge jenever aangeboden en het is mij een aantal keren overkomen dat ik in een restaurant als aperitief een oude jenever bestelde, men die ook beloofde en ik een jonge kreeg. Zeer tot mijn ongenoegen, want sinds de kapitale kater die jonge jenever mij in 1968 eens bezorgde, kan ik het spul nog wel zien, maar drink ik het liever niet. Daarbij is het meestal een industrieel product van inferieure kwaliteit, in tegenstelling tot de oude jenevers en de korenwijnen, die als gevolg van de geringe vraag steeds hoogwaardiger worden.