Volkscultuur
Paul Spapens
Reusachtige poppen gezamenlijke volkscultuur van Vlaanderen en Nederland
Reuzen: levenskrachtige volkscultuur kent geen Europese grenzen
De reuzen van de Noord-Brabantse dorpen Heukelom, Moergestel en Oisterwijk (v.l.n.r.) en hun begeleiders. De foto is gemaakt in 2009 tijdens de doopplechtigheid van de nieuwe reuzin van Hilvarenbeek. Het Reuzengilde Oisterwijk organiseert vijfjaarlijks een internationaal reuzenfeest, het eerstvolgende op 26 september 2010. (foto Paul Spapens)
Op zondag 26 september trekt door het Noord-Brabantse stadje Oisterwijk (stadsrechten sinds 1212) een internationale reuzenstoet. Aan het folkloristisch festival doen reuzen mee uit Spanje (Mallorca), Frankrijk, België en Nederland. De optocht, gelardeerd met alle ‘lopende’ volkscultuur uit de gemeente Oisterwijk, zoals fanfares en gildes, is letterlijk een reusachtige uiting van de actualiteit van de reuzencultuur. Die is in Vlaanderen en Nederland heel levenskrachtig. Er komen nog steeds nieuwe reuzen bij. In het kader van de reuzen worden voortdurend nieuwe festivals georganiseerd en nieuwe producten bedacht. Een aantal reuzenoptochten in België is door de Unesco erkend als immaterieel werelderfgoed. De Nederlandse regering is gevraagd de reuzen van Venlo hiervoor aan te melden, maar die wilde daar niet aan.
Een mogelijke verklaring daarvoor - los van het vrij algemene dedain dat in het Nederlandse landsbestuur aan de dag wordt gelegd voor volkscultuur en folklore - is dat Nederland weinig reuzen kent, zeker vergeleken met oorsprongsland België. Vlaanderen alleen al telt rond de 1700 reuzen, terwijl heel Nederland het moet doen met 18 reuzen, die bijna allemaal in Noord-Brabant en Limburg te vinden zijn. Als de 2 kinderreuzen van Bergen op Zoom worden meegeteld, zijn het er 20. Spanje telt naar schatting 2000 reuzen, Frankrijk 560 (vooral Nord-Pas de Calais), Italië 60, Groot-Brittannië 40, Oostenrijk 20, Portugal tussen de 100 en de 150 en Duitsland 1. Ook in andere delen van de wereld komen reuzen voor, zoals in Latijns-Amerika en Canada. De reuzen in die landen zijn een cultureel exportproduct van vroegere koloniale mogendheden.