Fokkie en het zwarte goud
Neen, dat is niet de titel van een of ander stripverhaal. We hebben het over koffie. Jaren geleden, toen het leven nog simpel was, hadden we het over een bakkie troost (leut, slobber en noem maar op). Ja, zelfs het weinig politiek correcte negerzweet hoorde je wel eens. Die tijd is lang voorbij.
Tegenwoordig zeggen Vlamingen die nog niet goed wakker zijn en moeilijk uit hun woorden kunnen komen, wel eens fokkie i.p.v. koffie. Dat hebben we allemaal te danken aan reclamebureau Duval Guillaume, dat achter de laatste campagne van Douwe Egberts zit. Dat wil ons doen geloven dat Belgen oelewappers zijn. Ze haspelen medeklinkers door elkaar als ze 's morgens opstaan en naar hun dagelijkse portie ‘zwart goud’ verlangen. Het woord koffie krijgen ze niet over de lippen, wel fokkie. Tetterettet, wat een geniale vondst! De reclamecampagne werd bedacht in 2005. Inmiddels heeft bijna iedereen de radiospot wel gehoord, vermoed ik. Die eindigt uiteraard met de slogan: ‘Je bent er 's morgens pas helemaal bij na een kopje Douwe Egberts.’
Vorig jaar dook het woord fokkie zelfs op in de Vlaamse telenovelle LouisLouise (zonder dat iemand van Douwe Egberts daarom gevraagd had, als we de makers mogen geloven). En als het zo verder gaat, mag de bedenker van de succesvolle slogan zijn vondst binnenkort verzilveren. Fokkie is nu ook opgenomen in het Jaarboek taal 2010 van Van Dale, het voorportaal van het echte woordenboek zeg maar. Douwe Egberts wil hiermee de hoofdprijs, dat is duidelijk. Ze hebben dan ook kosten noch moeite gespaard.
Een internetpetitie om het woord in de grote Van Dale te krijgen heeft 8.000 handtekeningen opgeleverd. Op de sociaalnetwerksite Facebook konden zelfs meer dan 10.000 fans opgetrommeld worden. Uiteindelijk is de actie geslaagd (althans voor een deel). Als fokkie een paar jaar op rij in het Jaarboek taal komt te staan, wordt het ook opgenomen in de dikke Van Dale, ongetwijfeld de ultieme droom van elke reclamemaker.
Herinnert u zich de derde oksel, een eufemisme voor een bepaald vrouwelijk lichaamsdeel. Het is in de jaren zeventig van de vorige eeuw bedacht door copywriter Jan van Lieshout, destijds werkzaam bij reclamebureau Trend. Derde oksel dook vooral op in advertenties over intiemspray (oorspronkelijk de vaginale deodorant Bidex). Ik stel vast dat Van Dale het woord inmiddels geschrapt heeft, hoewel je het eufemisme nog geregeld tegenkomt. Onlangs nog in een recente roman van P.F. Thomése. Elke vondst is natuurlijk goud waard, maar aan fokkie zal ik moeilijk kunnen wennen. Fokkie. Hoe verzinnen ze het? Ik word er niet warm of koud van. Van al te enthousiaste reclamemakers, verlos ons Heer!
Douwe Egberts voerde campagne met een pokje fokkie.