Lage landen, mooie namen
Fabrieksdorpen
Riemer Reinsma
In de rubriek Lage Landen, Mooie Namen besteedt Riemer Reinsma aandacht aan de herkomst van geografische namen in Nederland en Vlaanderen. Namen van steden en dorpen, rivieren en beken, heuvels, landstreken, wegen en straten, en zo meer. In deze aflevering: fabrieksdorpen.
Budel-Dorplein is een vreemde naam. Alsof er bij vergissing een paar letters ontbreken: de gedachte aan een dorpsplein dringt zich op. Maar van een werkelijk dorpsplein is hier geen sprake. Dor-plein dus? Inderdaad. In 1892 kochten drie Belgen uit de omgeving van Luik hier, tien kilometer ten westen van Weert, een flink stuk grond om er een zinkfabriek te beginnen. Twee van hen waren de broers Lucien en Emile Dor. In de omgeving van Luik hadden zij voor deze plannen geen concessie weten te krijgen: een zinkfabriek vereiste een uitgestrekt gebied dat als ‘uitwaairuimte’ kon dienen. Bij Luik was die ruimte er niet, wel in het onbewoonde, moerassige zuiden van het Nederlandse Budel.
De fabriek lag hier zelfs zo ver van de bewoonde wereld dat de leiding besloot ter plaatse een dorp te bouwen voor de werknemers. Dat werd goed uitgekiend. Zinkfabrieken stinken een uur in de wind, en het dorp kwam dus ten noorden van de fabriek te liggen, waar de lucht schoon was. De eenzame ligging van het complex in een oneindigheid van moeras en woeste grond werd nog benadrukt door een slagboom bij de toegang tot het dorp. Tot 1963 ging die enkele malen per jaar dicht.
Ook in een ander opzicht was Dorplein een geïsoleerd gebiedje. De stichters waren Walen, en nog vele tientallen jaren zou Dorplein in sommige opzichten een Franstalige enclave blijven. Veel opschriften waren in het Frans, de fanfare heette Les échos de Dorplein, op het dorpsgevangenisje (slechts eenmaal werkelijk als zodanig gebruikt) stond Prison, en tot 1962 sprak men op directieniveau Frans met elkaar. Op de brievenbus in de Hoofdstraat - inderdaad, de straatnamen waren Nederlands - staat nog steeds Lettres. Een van de weinige signalen dat Budel-Dorplein toch echt wel in Nederland lag, was een rond-boograam in een van de gebouwen. Daarop stond koningin Wilhelmina afgebeeld met de, nu ja, in dit geval onvermijdelijk Franse, tekst Je maintiendrai.
Dorplein was niet de oorspronkelijke naam van het industriedorp. In het begin, in 1892, heette de nederzetting heel prozaïsch Nieuwdorp, maar op 5 september kreeg ze van gemeentewege de naam Dorplein, als eerbetoon aan de heren Dor. Dat het hele dorp naar een plein genoemd werd, lag voor de hand: het plein - met de witte directeursvilla, de kantine en de landschapstuin - lag pront in het midden van het dorp en deelde dat in tweeën. De Parkdreef vormt de scheiding. Een plein met de naam Dorplein heeft het plaatsje niet.