België, waarheen?
Els Ruijsendaal
Het tijdschrift Christen Democratische Verkenningen (CDV) van het CDA presenteerde onlangs in het Haagse perscentrum Nieuwspoort een speciaal Belgiënummer. Redenen om dat te doen waren er te over: de interne problematiek in België vraagt om kundige analyses, de verlenging van het Benelux-verdrag stond voor de deur (inmiddels ondertekend, zie elders in Kroniek) en de Strategienota Nederland van de Vlaamse regering lag daar, vooralsnog zonder merkbaar antwoord vauit het Noorden, zoals ook op 22 juni in de Nederlandse tv-rubriek Buitenhof in een gesprek met minister-president Kris Peeters nog eens werd geconstateerd. Het werd een rijke aflevering, die in dit nummer wordt besproken (zie Recensies).
Het eerste exemplaar werd door CDV-gastredacteur Paul van Velthoven aangeboden aan de ambassadeur van België in Nederland, de heer Luc Carbonez. Aanwezig waren als nauw betrokkenen bij deze materie, behalve de pers en medewerkers aan dit Lentenummer, onder meer Tweede-Kamerlid Jan Schinkelshoek, Axel Buyse (vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Nederland), verschillende christendemocraten uit Noord en Zuid, en vertegenwoordigers van het middenveld, zoals het Comité Buitenlands Cultureel Beleid, dat zich via de verschillende aanwezigen vertegenwoordigd mocht heten.
Jan Schinkelshoek maakt als CDA-Tweede-Kamerlid deel uit van de Delegatie naar de Raadgevende Interparlementaire Beneluxraad - en daarnaast van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, én van de Interparlementaire Commissie van de Taalunie - en hij was daarmee natuurlijk de meest aangewezen persoon om een Belgiënummer van het orgaan van het CDA in te leiden. Als bepleiter van een cultureel bondgenootschap, zoals door het Comité Buitenlands Cultureel Beleid wordt voorgestaan, deed hij dat graag, maar wel met de nodige zorgen over de afgewendheid van Den Haag tegenover verschillende noden en initiatieven van Vlaanderen. Met vreugde begroette hij dan ook dit Belgiënummer, waaraan hij zelf ook een bijdrage had geleverd. Waarom dit nummer? Het is ontstaan uit grote betrokkenheid, uit nieuwsgierigheid naar de middelen en mogelijkheden om de afstand tussen Noord en Zuid te overbruggen. Dat had naar zijn idee minder te maken met oude dromen nieuw leven inblazen dan wel met het huidige werelddorp, waarin scheidslijnen als die tussen Noord en Zuid niet meer passen en schadelijk zijn voor onze positie in Europa en de wereld.
Namens de kernredactie stelde mevrouw Isabelle Dupré, directeur van Ceder, de studiedienst van de Vlaamse evenknie CD&V, het nieuwe lentenummer voor aan de aanwezigen, waaraan ook de Vlaamse minister-president Kris Peeters heeft meegewerkt. België staat nu in de belangstelling in Nederland, kon zij constateren, maar helaas voornamelijk in de zorgelijke zin. Men kaart nu zelfs vrank en vrij het debat aan of ‘het einde van België’ nabij is. En ‘of iemand dat eigenlijk nog wel erg vindt’. Maar gelukkig ook met de nuance dat er dan wel een oplossing voor Brussel moet zijn.’