Positieve ervaringen
Ten slotte vraag ik me af waarom Paul Scheffer meermaals naar de VS verwijst, als een gebied dat we beter in de gaten moeten houden vanwege het verband met onze Europese situatie. Canada lijkt me een meer voor de hand liggende keuze. Er is een systematisch beleid, de overheid helpt, er wordt aan wij-gevoel gewerkt, er is een proactief immigratiebeleid dat ervoor zorgt dat zowel Canada als de immigrant er beter van kan worden, er is een bewustmaking van de ingezetenen en een begeleidingssysteem. Kortom: er is een positieve ervaring rond migratie. Dat moet bij ons ook het verhaal worden van elke inburgering en de rituelen errond, waarover Scheffer het terecht heeft. Wanneer we het hier geldende waardenpatroon relativeren, maken wij het nieuwkomers inderdaad moeilijker om hun weg te vinden.
Dat uitkijken naar een positieve ervaring duikt bij Scheffer ook op in de gezochte termen om de migrant te benoemen: er staat dat je de migrant niet vanuit zijn herkomst, bijvoorbeeld als allochtoon, maar vanuit zijn toekomst moet benoemen. Ching Lin Pang vindt het een edele gedachte, die hoort bij een ethisch-etnische denkfase. Je hebt echter technische woorden nodig om groepen te benoemen waarover je werk gaat. Dan gaat het vanwege de beoogde positieve ervaring vooral om de duidelijkheid, de intentie en de interpretatie van de gehanteerde categorie.
Deze overweging besluit meteen een lang gesprek.
Het goede dat over Het land van aankomst reeds gezegd en geschreven is, en de vragen die vanuit de wetenschappelijke wereld gesteld kunnen worden, wijzen in dezelfde richting. Juist door het bestaan van positieve ervaringen, die in hoge mate gewenst zijn, is het nu nuttig de cirkel van de problematisering te doorbreken. Het zijn precies die positieve ervaringen die nu in de verf gezet moeten worden. De problemen zijn bekend. Dat er oplossingen zijn, lijdt geen twijfel.
Marc Cels