Lang leve het verhaal
In Zuid-Afrika is het verhaal nog lang geen stille dood gestorven, zoals dat in de Nederlandse literatuur wel het geval lijkt te zijn. De prozaproductie van het afgelopen jaar valt op door het aantal verschenen verhalenbundels.
Sommige van de twaalf verhalen uit de bundel Polaroid van Tom Dreyer spelen zich in zijn natuurlijke biotoop af: het noorden van de Kaapprovincie, waar de dorpjes klein zijn en het leven dat de mensen er leiden, even verschrompeld, dor en eentonig als de omgeving waarin ze wonen. Ook in deze verhalenbundel trekt Tom Dreyer de thematische lijn van zijn vorige boeken door: zijn hoofdpersonages zijn kleine mensen die zich niet bij hun lot willen neerleggen, die dromen van een ander en beter leven, maar die zich steeds tegen de realiteit te pletter lopen. Het motto genomen uit het verhaal ‘Polaroid’ geeft dat overduidelijk aan: ‘Maar dalk moet ons vergeet van die sterre. Dalk is dit hier onder op aarde maar net ons’ [dalk: misschien]. Geluk en liefde vinden is onmogelijk. De mens geeft zich echter niet zomaar gewonnen, wat aan zijn streven niet alleen een pathetisch maar ook een heldhaftig karakter geeft. De personages en situaties worden dikwijls uitvergroot tot in het absurde. De verhalen krijgen daardoor een surrealistisch aura. Tom Dreyer schrijft geen klein-realistische verhalen, maar fantasierijke verbeeldingsvluchten. De verhalen van Dreyer baden niet in een sfeer van somberheid. Humor is nooit ver weg. Polaroid is een waardevolle toevoeging aan het oeuvre van een interessant maar toch iet of wat eendimensionaal schrijver.
Newelig is de derde verhalenbundel van George Weideman, een schrijver die van vele, zoniet alle literaire markten thuis is. Naast verhalen schrijft hij ook romans, poëzie en drama's. De verhaalwereld van Weideman is bevolkt met gewone mensen. De situaties waarin ze uitgebeeld worden, hebben een bijzonder divers karakter: soms gaat het om plattelandse spookverhalen of om humoristische anekdotes, dan weer om historische vertellingen, of schrijnende verhalen over mishandeling en onderdrukking. Dikwijls roept Weideman een voorbije wereld op, aan de ene kant naïever en onschuldiger dan de huidige maar aan de andere ook rauwer en meedogenlozer. Uit deze verhalen blijkt hoe verbijsterend het leven is. Geluk is de mens niet beschoren. Het leven is een tragedie die af en toe door een komisch voorval opgevrolijkt wordt. Weideman schrijft met deernis over de mens die het slachtoffer is van zijn eigen tekorten of van zijn medemens.
Die wind staan oos van E. Kotze is een bundel Westkustverhalen. Kotze schrijft een vorm van streekliteratuur. Haar verhalen en personages zijn geworteld in het barre landschap en de meedogenloze natuur van de Westkust.