Liefde voor de Nederlandse taal en cultuur
Het verblijf in Nederland is bijna ten einde. De ambassadeur zit midden in de rompslomp van zijn vertrek, naar Denemarken ditmaal. Het hoort bij het ambassadeursvak van tijd tot tijd Oostenrijk weer in een ander land te vertegenwoordigen.
Wat had hem in Nederland nu het meest getroffen?
‘Ik was wel een beetje bekend met de Nederlandse cultuur en kende de muziekcultuur, maar werkelijk, zo'n grote dichtheid aan musea als ik in Nederland aantrof, kon ik eerst nauwelijks bevatten. Dat vind je in Oostenrijk alleen in de steden Wenen en Salzburg, en hier in het hele land! Weet u wat ik vrijwel meteen heb gekocht in Nederland? Een museumkaart.’
Daar had ik inderdaad niet als eerste aan gedacht.
‘En ballet, modern ballet! In Oostenrijk hebben wij voortreffelijk klassiek ballet en een prachtige operatraditie, maar het Nederlandse moderne ballet is van zeer hoge kwaliteit.’ En natuurlijk had de ambassadeur ook al de Amsterdamse Stopera van Cees Dam en vooral de Weense bouwer Wilhelm Holzbauer bewonderd.
Het mag duidelijk zijn dat Erwin Kubesch de Nederlandse taal en cultuur in luttele jaren grondig verkend heeft. Ik vraag naar nog enkele bijzondere ervaringen. Die waren er bovenal tijdens de keren dat hij de koningin mocht ontmoeten. Een gevoel van bewondering meende ik toch te bespeuren bij de man die met overtuiging zijn Republiek vertegenwoordigde. Dat er geen tegenstelling voelbaar was tussen de monarchie en het moderne Nederland, dat viel hem daarbij in het bijzonder op. ‘En ik heb bewondering voor een land dat breder en verder denkt dan het groot is.’ Maar dat ‘verder’ betreft toch vooral de Angelsaksische landen en minder Europa, werp ik tegen. Dat vond de ambassadeur voor de Grundstifter van Europa inderdaad ook opmerkelijk. ‘Maar voor Den Haag, de stad waar ik met zoveel genoegen heb gewoond en gewerkt, hoop ik en verwacht ik dat het straks waarachtig de wereldhoofdstad van vrede, recht en veiligheid zal zijn.’
Met deze zo stellig uitgesproken verwachting besluit dr. Erwin Kubesch zijn officiële verblijf in Nederland. Dat de muziekbanden met hem niet zullen ophouden bij zijn vertrek naar Denemarken, viel al na het afscheidsconcert te beluisteren. En daarmee heeft Kubesch zijn mening over de positieve mogelijkheden voor een ambassadeur op intermenselijk en cultureel vlak bewaarheid. Men hoort wel eens een verzuchting over gebrek aan zachte krachten in het één wordende Europa. Wel, een wellicht onderschat instrument daarvan hebben wij leren kennen: de diplomatieke wereld.