[Nummer 5]
Redactioneel
Niet lang na 10 juni 1963, de honderdste geboortedag van Louis Couperus, werd een bronzen buste van Couperus, gemaakt door Lambertus Sondaar, geplaatst in de Surinamestraat in Den Haag.
Inzet: Geert Joris, directeur van Boek.be, die een betere samenwerking wenst tussen .be en .nl.
We vinden het wel een beetje vroeg, maar dit is de laatste aflevering van het jaar 2007. De eerste aflevering opende al vroeg het jaar tijdens de Van Daleweek in Sluis.
Dit jaar kwamen in Neerlandia nog veel meer belangrijke gebeurtenissen aan bod: de viering van 50 jaar Europa, de landstaal en de grondwet (een vervolgverhaal), de tentoonstelling rond Anna Maria van Schurman.
Daarnaast werden wij op de hoogte gesteld van wat de Zuid-Afrikaanse literatuur in 2006 gebracht had, kregen een strenge blik op de Noord-Nederlandse cultuur die nogal zuidelijk blijkt, konden weer genieten van de serie bezoeken aan musea in Noord en Zuid door Ariane Pikaar, en bleven bij de les via de talloze kronieken en kroniekjes. Met de taalrubriek Lage Landen, mooie namen van Riemer Riemersma kreeg Nederlands van Nu een aantrekkelijke reis door de Nederlandse geografische namen aangeboden en verder kreeg de opening van dit deel van ons dubbeltijdschrift de taak mensen die taal beschrijven of er iets belangrijks over willen vertellen naar voren te halen. In dat kader werd aandacht besteed aan de wisseling van de wacht bij ons lexicografisch instituut INL.
Op de grens van Neerlandia en Nederlands van Nu groeit de mooie taal- en cultuurpuzzel in de aandacht van de lezers. Steeds meer inzendingen met de goede oplossing bereiken de redactie en daar zijn wij Ad van Veen dankbaar voor. Wij gaan natuurlijk door met het speels meten van uw cultuurkennis.
Bij het in productie gaan van deze aflevering van Neerlandia/Nederlands van Nu bereikte ons het bericht van het overlijden van de schrijver, beeldend kunstenaar en ‘natuurmens’ Jan Wolkers. Wij zullen daar in de eerste aflevering van het volgende jaar bij stilstaan.
Op de ANV-weblocatie (www.algemeennederlandsverbond.org) hebben wij onder het klikpunt Neerlandia vanaf 2001 de inhoud van elk nummer uitgebreid weergegeven. Het is niet verboden eens verder op deze webstek rond te kijken om zo het achterland van het tijdschrift te leren kennen en te merken dat het uiteindelijk draait om de bevordering van de Nederlandse taal en cultuur van de Lage Landen in de breedste zin van het woord en waar ook ter wereld.
De redactie