[Nummer 3]
Redactioneel
Onder leiding van Thorbecke kwam in 1848 een grondwetsherziening tot stand die leidde tot een constitutionele monarchie met een parlementair stelsel. F. Leenhoff maakte een beeld van hem dat in Amsterdam kwam te staan omdat men het in Den Haag niet eens kon worden over de plaatsing. foto: Carlos Niehof
Er is een prinsesje geboren in het Nederlandse Koningshuis en dat stemt breed tot vreugde. Wij wensen namens het Algemeen-Nederlands Verbond de gelukkige ouders, prins Willem-Alexander en prinses Máxima, en Hare Majesteit de Koningin hiermee van harte geluk.
Het feit dat er nu drie dochters zijn, trekt de aandacht die drie zoons in eerdere instantie niet hadden getrokken. Hoe vaak men in Nederland ook beweert dat de emancipatie geslaagd is, daarmee zijn we nog niet geëmancipeerd. De vraag hoe de vader zich voelt temidden van vier vrouwen - een vraag die niet geklonken heeft toen de toenmalige prinses Beatrix drie zoons kreeg en op haar beurt tussen vier mannen verkeerde - zegt wel iets over de graad van verbale emancipatie van het Nederlandse volk. Een vereniging van vaders die drie dochters hebben, verscherpt dit gevoel nog.
Nu we het toch over woordinterpetatie hebben: de vreugde dat er in het Nederlandse Regeerakkoord een passage is gewijd aan het Nederlands in de Grondwet, kan worden getemperd door de formulering ervan, maar het is afwachten tot welke tekst men uiteindelijk komt. Neerlandia neemt maar vast het voortouw en heeft andermaal de staat van de landstaal in de diverse grondwetten bekeken en uit de formuleringen ervan de eenvoudigste en duidelijkste wetstekst er zonder moeite uitgezeefd. Leest u mee en reageert u als u tot andere gedachten komt. Het onderwerp moet nu warm gehouden worden, want er staat niets meer en niets minder op het spel dan onze zorg voor het beste communicatiemiddel dat we in de Lage Landen hebben, het voertuig van onze gezamenlijke cultuur: het Nederlands.
Stilaan sluipt de spanning van de verkiezingen ons blad binnen. In de Kroniek wordt u op de hoogte gehouden van de ingewikkelde gang van zaken in het Brusselse. Dat die ontwikkelingen belangrijk zijn, laat zich raden: Brussel is de hoofdstad van Vlaanderen, maar in het publieke domein voert het Frans verre de boventoon in de ooit Nederlandstalige stad. Brussel ligt als een eilandje in Vlaanderen en dat heeft zijn invloed op de ommelanden. Dat Brussel ook de hoofdstad van de EU is geworden, maakt het er voor de Nederlandstalige Brusselaars niet eenvoudiger op.
Nederlands van Nu is in het vorige nummer begonnen met een vraaggesprek ter opening van de aflevering. Het was een gesprek van Pauline Beernink met Marlies Philippa, hoofdredacteur van het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands. De formule wordt tevreden voortgezet, nu zelfs met twee taalkundigen, die als schatbewaarders van onze taal gekwalificeerd kunnen worden. Dr. Jeannine Beeken is de nieuwe directeur van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL) in Leiden, waar de Nederlandse woorden, en dat zijn er in principe meer dan een miljoen, worden opgeslagen in een database. Beeken is de eerste Vlaamse directeur, kwam uit het vraaggesprek dat Pauline Beernink met haar had, naar voren. De kersverse directeur volgt prof. dr. Piet van Sterkenburg op, die deze functie bijna dertig jaar heeft vervuld. Frans Debrabandere voelde als vakgenoot de gaande directeur aan de tand, onder meer over zijn standpunten met betrekking tot de laatste, veel gekritiseerde spellingwijziging en over de spelling in het algemeen.