[Nummer 2]
Redactioneel
‘Europa en de stier’. De Franse symbolist Gustave Moreau (1826-1898) was een van de vele beroemde schilders die de mythe van de ontvoering van Europa hebben verbeeld (ca. 1869).
50 jaar is Europa alweer - en we doelen natuurlijk op de Unie binnen het werelddeel rondom Zwitserland. De oertijd van Europa laat zich vertellen in de mythologie, de tijd waarin Zeus nog bliksemde en als stier Europa verleidde. De stier van weleer is een gouden kalf geworden en het is de taak van de wijzen in Europa die ongezonde gefixeerdheid op het materiële, ten koste van de goede verhoudingen in het wereldklimaat, in goede banen te leiden.
Een terugblik op vijftig jaarEuropees verbond brengt naast de feiten, ingeleid door Marc Cels, de kijk van Nelly Maes op de recente ontwikkeling van een groot deel van Europa.. Zij schetst de lijnen waarlangs die ontwikkeling ging en hoopt dat het nee van Frankrijk en Nederland de voortgang van dit mooie project niet zal doen stokken. Wim Couwenberg laat daarna zijn licht schijnen op de toekomst van de EU en schetst de staatkundige en culturele mogelijkheden, waarin wij al gaande keuzes moeten maken. Hij doet dat in een rede ter gelegenheid van zijn toetreding tot de Europese Eresenaat, een eer waarmee wij als redactie hem van harte feliciteren. Zijn rede laat weer zien hoe hij altijd vooruit blijft kijken en blijft zoeken naar de beste weg voor onze gezamenlijke onderneming.
Tot onze vreugde ligt er na goede acties vanuit het ANV een voornemen van de Nederlandse regering om het Nederlands in de grondwet te zetten. In twee artikelen zullen de voormalige voorzitter en secretaris van de werkgroep Taal en Taalbeleid uiteenzetten welke weg indertijd gekozen is om druk op de ketel te zetten en, in een volgend artikel, wat nu de situatie is.
Zuid-Afrika is via de letterkunde (Luc Renders) en de taalkundige discussie onder de Afrikaanstaligen (Wium van Zyl) weer levendig aanwezig.
En na onze gang met Ariane Pikaar langs musea in beweging én ontmoeting tussen Noord en Zuid, zoals nu Beelden aan Zee de Vlaamse kunstenaar Johan Tahon in de armen heeft gesloten, komen weer talrijke berichten over het wel en wee van onze taal en cultuur.
Een nieuwe scriptieprijs looft het ANV uit voor uiteraard in het Nederlands gestelde wetenschappelijke of kunstzinnige vertogen, een prijs die de jonge wetenschappers een duwtje in de rug wil geven. Een moedig tijdschrift over Religie en Samenleving is vorig jaar opgestaan. De redactie ervan zoekt naar de verhoudingen tussen die twee begrippen, op een moment, zoals Marc Cels constateert, waarop ‘wij allen merken dat er wat aan de hand is met de verhouding tussen religie en samenleving’.
Nederlands van Nu heeft zich gezet aan een opmerkelijke verandering. Voortaan opent het met een iets andere insteek, te beginnen met een vraaggesprek met Marlies Philippa, hoofdredacteur van het Etymologisch Woordenboek van het Nederlands door Pauline Beernink. Een verrijking, zo denken wij, omdat behalve de feiten nu ook de menselijke verhouding daarmee belicht kan worden.
Een puzzel van Ad van Veen besluit de gezamenlijke inbreng in Beneluxverband. Wij zijn daarmee verzekerd van voldoende moeilijkheden op ons terrein, die tot een oplossing gebracht moeten worden.
De Redactie