Van Dale en Sluis
3-11 februari 2007
Sluis,
Mijn gemeente, een uitzonderlijke smeltkroes van Nederlandse en Vlaamse culturen, gewoonten en zegswijzen.
En... misschien juist daarom: de bakermat van het Groot Woordenboek van de Nederlandse Taal. Johan Hendrik van Dale woonde en werkte in de stad Sluis, als onderwijzer, archivaris en geschiedschrijver. Hij is tevens de bekendste grondlegger van het Woordenboek. Een Nederlandse stad in Vlaanderen, Zeeuws-Vlaanderen, ooit Staats-Vlaanderen geheten; u leest daarover meer in deze editie van Neerlandia.
Wist u dat de stad Sluis 50 horecagelegenheden heeft? Dat is één restaurant op vijftig inwoners! Want de stad Sluis trekt per jaar zo'n vier miljoen bezoekers. Alle Vlaamse en Branbantse dialecten zijn er te horen.
Maar ook Engels, Duits en Frans. En zelfs met Nederlands kun je er terecht... Sluis heeft veel historie in huis en was ooit de grootste handelshaven in de regio, groter dan Vlissingen, Brugge en Gent.
De stad Sluis heeft u veel te bieden, maar ook de gemeente Sluis.
Elf kilometer mooi, brede Noordzeestranden; ook in 2006 weer met het predikaat ‘Schoonste Strand van Nederland’. Breskens met een van de grootste jachthavens aan de Noordzeekust. Ook heeft de gemeente Sluis prachtige natuurgebieden met als bekendste het Zwin en pittoreske dorpjes als Aardenburg, Groede en IJzendijke.
De gemeente Sluis is groots in haar rust en weidsheid. Het zuidwestelijke puntje van Nederland vormt een mix van de noordelijke en zuidelijke Lage Landen.
De eerste week van februari houdt de Sluise Stichting Johan Hendrik van Dale de ‘Van Daleweek’ met een reeks van leerzame en aangename taalactiviteiten, waaronder een voorronde van het Groot Dictee, een lezing van Jan Siebelink, vertellingen en een boekenbeurs.
Kijkt u even op het programma in dit themadeel en natuurlijk op www.stichtingvandalesluis.nl of www.gemeentesluis.nl.
Brengt u eens een bezoek aan Sluis, u wordt aangenaam verrast!
J.F. Sala, Burgemeester van Sluis