Mythevorming
In het Dordrechts Museum loopt momenteel de tentoonstelling ‘De Sint Elisabethsvloed, de eeuwige strijd tegen het water’. De panelen die deel uitmaakten van het altaarstuk, heeft het Dordrechts Museum eenmalig in bruikleen gekregen van het Rijksmuseum in Amsterdam en zij nemen een prominente plaats in. Ze worden aangevuld met 16de-eeuwse schilderkunst.
Aan de hand van prenten, bodemvondsten en archiefstukken wordt ingegaan op de historische context en geografische gevolgen van de ramp.
Met deze unieke tentoonstelling wordt ook de mythevorming rondom de stormvloed doorbroken. De overlevering wil immers dat 72 parochies in één nacht in het water verdwenen met honderdduizenden slachtoffers tot gevolg. De ramp kreeg oudtestamentische proporties. Het was een godsoordeel, er werd een vergelijk getrokken met de
Taferelen uit het leven van Elizabeth, 1490-1495. Linkerpaneel. Linksonder de verloving van Elizabeth, middenboven haar huwelijksmaal met Lodewijk IV, het afleggen van haar gelofte om zich na de dood van haar man terug te trekken in een klooster. Paneel 127 × 110 cm. Amsterdam, Rijksmuseum.
72 volkeren van de Toren van Babel, met de 72 jongeren die de wereld werden ingestuurd om de boodschap van Christus te verkondigen.
Van ouds stond Neêrland voor't geweld des water bloot,
Doch weinig zag men zulk een allerbangsten nood,
Dan toen Zuidhollandsch Waard,
Een trots van zwaare dijken,
Voor 't ijslijk woeden van de golven moest bezwijken.
Het huidige natuurgebied de Biesbosch zou in één nacht zijn gevormd. Ook het verhaal van het kindje in de wieg dat in evenwicht werd gehouden door een kat, deed de ronde. Een wonder dat bij veel overstromingen opduikt. Kinderdijk zou zijn naam danken een het kindje Beatrix dat in de buurt van Alblasserdam, bij Kinderdijk, aanspoelde. Zij zou later door haar huwelijk met de Dordtse koopman Roerom de stammoeder van dit geslacht worden.
De vloed van 1421, opvallend is dat de naam door de eeuwen niet veranderde, nam in de overlevering legendarische vormen aan. Geen mens kon meer nagaan wat er bijna zes eeuwen geleden in de Gro(o)te Waard is gebeurd omdat er geen beschrijvingen van bekend zijn. Er bestonden ook geen kaarten uit de tijd van de ramp.
Taferelen uit het leven van Sint-Elizabeth, 1490-1495. Rechterpaneel. Vertrek van Lodewijk IV naar het Heilige Land. Linksonder: Elizabeth verzorgt de zieken. Rechtsonder het sterfbed en rechtsboven de begrafenis van Elizabeth. Paneel 127 × 110 cm. Amsterdam, Rijksmuseum.