CVN
Boekman 67 heeft een feestboeket
Vlaanderen en Nederland
Ter gelegenheid van het 25-jarige bestaan van het Vlaams Cultureel Centrum de Brakke Grond verscheen een speciale aflevering van het tijdschrift BoekmanGa naar eind1. Een greep uit deze rijke bundel.
Anita Twaalfhoven gewaagt in haar openingsartikel van een latrelatie tussen Vlaanderen en Nederland, na de scheiding van 1830 gerekend. Goed idee om niet voortdurend over scheiding te spreken, maar liever eens over de groeiende vriendschap die er ook is.
Annick Schramme zet de Nederlandse Cultuurnota naast het Vlaamse Kunstendecreet. Hier dit keer geen klacht over de taal, maar over cultuur: de eindeloze bureaucratisering die schuilgaat achter woorden als ‘transparantie in de regelgeving’. Ja, hier is de taal in Noord en Zuid beslist eender! De cultuurnotasystematiek heeft geleid tot een grote versnippering en de macht van de fondsen in Nederland en in Vlaanderen leidt tot ‘verfondsing’ ten koste van de het overheidsinitiatief. Verfondsing: zo'n mooie analyse brengt al veel troost.
Truus Gubbels noteert uit een gesprek met Greetje van den Bergh en opvolgster Dorian van der Brempt, nu directeur van deBuren, dat beiden ouderen een even belangrijke doelgroep vinden als jongeren en dat getuigt langzamerhand van culturele moed! Van der Brempt waarschuwt: ‘Als mensen tennis kijken, willen ze topniveau zien en bij voetbal de Champions League. Waarom zou dan op het gebied van cultuur de drempel verlaagd moeten worden?’
Pieter Bots bezingt het verrijkende, Ensor-achtige grensverkeer via de Vlaamse theatergolf die Nederland overspoeld heeft. De Nederlandse Vlaming Ivo van Hove bekijkt het grensverkeer van de andere kant.
Sandra Jongenelen zet ter illustratie van het verschil in kunst tussen Noord en Zuid de surrealist Magritte tegenover Mondriaan de abstracte. En we lezen verder dat de verschillende smaak van het publiek elke gezamenlijke filmproductie tot een hachelijk avontuur maakt. De Nederlandse film is harder en commerciëler én multicultureler.
In ‘Onder professoren’ komt Ludo Beheydt aan het woord, bezetter van de leerstoel ‘De Nederlanden in de Wereld’. Aan zijn studenten stelt hij vragen als Wat is er Nederlands aan Vincent van Gogh en wat maakt James Ensor zo Vlaams?
Wij besluiten deze aanprijzing van Boekman 67 met de oproep van aftredend CVN-voorzitter Hugo Weckx aan de bewindslieden om toch ‘hun eigen verdrag - dat intussen meer dan elf jaar oud is - na te leven en met de nodige zorg te implementeren’. En dat kan hij, en met hem de Commissie, zeggen na geslaagde initiatieven als de BVN, het vuurtorenmodel op theatergebied, deBuren, en de CVN- conferenties.